China spune că virusul Covid ar fi provenit din SUA: Teoria cu laboratoarele de la Wuhan a fost inventată de forțele anti-China în scopuri politice
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Un comentariu din mass-media de stat chineză a lovit un nou raport despre originile COVID-19.

Articolul, publicat vineri de Agenția Oficială de Presă a guvernului chinez Xinhua, a respins orice sugestie conform căreia virusul SARS-CoV-2 s-ar fi scurs dintr-un laborator chinez și a spus că teoria a fost ”inventată de forțele anti-Chine în scopuri politice”.

Noul raport COVID a fost publicat de Grupul de consiliere științifică al Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS ) pentru Originile noilor agenți patogeni (SAGO) pe 9 iunie.

Grupul a fost convocat de OMS anul trecut pentru a recomanda noi domenii de studiu despre originile COVID – și viitoarele pandemii – după ce investigațiile anterioare s-au dovedit neconcludente.

Raportul afirmă că posibilitatea unei scurgeri de laborator este încă un domeniu de investigație și a recomandat să fie efectuate cercetări suplimentare care să implice personalul din laboratoarele aflate în imediata apropiere a unora dintre primele cazuri raportate în China.

De asemenea, se afirmă că laboratoarele din alte părți ale lumii ar trebui investigate dacă sunt situate în apropierea locului în care au fost detectate cazuri înainte de 2020.

SAGO a spus că nu au existat date noi care să susțină teoria scurgerii de laborator, dar că ”rămîne important să se ia în considerare toate datele științifice rezonabile care sunt disponibile... pentru a evalua ”posibilitatea introducerii SARS-CoV-2 în populația umană printr-un incident de laborator”.

Raportul pune accent pe alte origini potențiale, inclusiv pe o gazdă animală

Se precizează că studiile pentru a investiga dacă un animal ar fi putut răspândi COVID pe piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, care a jucat un rol important în primele etape ale pandemiei, nu au fost finalizate.

Ca răspuns la raport, articolul Xinhua a subliniat că raportul din anul 2021 privind originile virusului rămâne neconcludent, ipoteza conform căreia virusul ar fi provenit dintr-un laborator fiind ”extrem de puțin probabilă”, iar articolul a promovat, de asemenea, o teorie conform căreia COVID ar fi putut de fapt să provină din SUA.

”Urmărirea originilor COVID-19 ar trebui să fie bazată pe știință, fără minciuni”

Statele Unite au fost un contabil groaznic al focarului COVID-19 și al răspândirii timpurii. Guvernul SUA a mers atât de departe încât a făcut tot posibilul pentru a obstrucționa ancheta relevantă, întunecându-se și mai mult în îndoielile din partea comunității internaționale.

Cercetătorii au confirmat în mod repetat cazuri care au precedat cazurile inițiale înregistrate oficial, iar Washingtonul încă nu a oferit răspunsuri convingătoare la întrebări cruciale, cum ar fi când exact virusul a izbucnit pentru prima dată în granițele sale”, scrie Agenția Oficială de Presă a Guvernului chinez Xinhua.

Aceasta mai menționează: ”Un raport de studiu comun China-OMS, lansat în 2021, a ajuns la o concluzie științifică autorizată, bazată pe studii de teren efectuate de experți din multe țări, că o scurgere de COVID-19 în laborator este ”extrem de puțin probabilă”.

Cu o concluzie științifică atât de clară, oricine se agață de a face ”prezumția de vinovăție” împotriva Chinei sub pretextul de a rămâne ”deschis” în această chestiune, cel puțin ignoră faptele și denaturează adevărul sau poartă intenția sinistră de a politiza urmărirea originilor. 

De dragul sănătății umane, urmărirea originilor în următoarea etapă ar trebui să fie strict bazată pe știință și fără minciuni și să acopere alte țări cu posibile origini COVID-19, pe baza concluziilor științifice ale raportului de studiu comun China-OMS”.

SUA îndemnată să sprijine cercetarea privind identificarea originilor COVID-19 

”Se speră că Statele Unite ale Americii ar putea răspunde preocupărilor legitime ale comunității internaționale cu privire la sursa coronavirusului în granițele sale și să ia măsuri concrete pentru a sprijini cercetarea privind identificarea originilor COVID-19 la nivel global”, concluzionează raportul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel