China spune că va organiza exerciții militare „regulate” la est de linia mediană a Taiwanului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata de Eliberare a Poporului va organiza exerciții „regulate” la este de linia mediană a Taiwanului, potrivit presei de stat chineze.

Presa de stat chineză a anunțat duminică (7 august) că, deși cele patru zile de exerciții militare se vor încheiq, Armata de Eliberare a Poporului (PLA) va începe să organizeze exerciții militare „regulate” la est de linia mediană a Taiwanului.

În semn de protest față de vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, China a anunțat pe 2 august că va organiza exerciții militare și exerciții cu foc real în șase zone din jurul Taiwanului, între 4 și 7 august. Comandamentul Teatrului de Est al PLA a anunțat duminică, prin oficiosul statului Xinhua, că a continuat exercițiile comune de luptă în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului pentru a-și testa „capacitățile de a folosi focul comun pentru a lovi ținte terestre și ținte aeriene cu rază lungă”.

Postul de știri TV de stat CCTV a citat un comentator spunând că PLA va începe să organizeze exerciții militare „regulate” pe partea de est a liniei mediene a Taiwanului, potrivit unui raport Reuters. Comentatorul a susținut că linia mediană nu a primit niciodată recunoaștere legală și a descris-o drept o linie „imaginară” concepută de armata americană în secolul precedent pentru a satisface nevoile lor de luptă.

Din 1955, a existat un acord tacit între China și Taiwan de a nu trece linia mediană, cunoscută și sub numele de Linia Davis. Cu toate acestea, pe 21 septembrie 2020, Beijingul a negat unilateral existența liniei mediane în strâmtoarea Taiwan.

În toamna anului 2020, aeronavele PLA Air Force au trecut de câteva ori linia mediană și au intrat în ADIZ din Taiwan. În ultimii doi ani, au existat alte incidente în care forțele PLA au depășit linia mediană, dar este încă un eveniment relativ rar.

În timpul exercițiilor militare chineze din 2022 în jurul Taiwanului, avioanele și navele de război ale PLA au depășit linia mediană de mai multe ori. Numai duminică (7 august), 66 de avioane PLA și 14 nave navale au operat în strâmtoarea Taiwan, 12 avioane traversând linia mediană, scrie TaiwanNews.

Taiwan: China efectuează „simularea“ unui atac asupra insulei

Armata Populară de Eliberare chineză efectuează "simularea unui atac asupra insulei" în manevrele efectuate sâmbătă în jurul Taiwanului, au declarat forţele armate taiwaneze, citate de DPA.

Ministerul Apărării din Taipei a raportat că numeroase avioane militare şi nave de război operau în apropiere de Taiwan. Unele dintre ele au traversat linia de mijloc neoficială largă de 130 km din Strâmtoarea Taiwan, care separă continentul de insulă şi este în cea mai mare parte respectată de ambele părţi.

Ca răspuns, armata din Taiwan a trimis avioane, a transmis avertismente prin radio şi a mobilizat sisteme de apărare antirachetă pentru a urmări avioanele armatei chineze.

Consiliul Afacerilor Continentale, agenţia guvernamentală din Taiwan pentru politicile cu Beijingul, a protestat puternic faţă de simularea Chinei, cerând oprirea imediată a provocării iresponsabile (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel