China spune că va face tot posibilul pentru „reunificarea” pașnică a Taiwanului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Beijingul spune că insula face parte din China și va face tot posibilul pentru „reunificarea” pașnică.

Beijingul afirmă că este dispus să depună toate eforturile pentru „reunificarea” pașnică cu Taiwanul auto-condus, după ce în ultimele săptămâni a organizat manevre militare majore în jurul insulei.

În timp ce China revendică Taiwan ca teritoriu al insulei, guvernul ales democratic al insulei respinge pretențiile și spune că este la latitudinea celor 23 de milioane de oameni ai insulei să-și decidă viitorul.

Beijingul a devenit din ce în ce mai asertiv asupra Taiwanului în ultimii ani, iar luna trecută au început exerciții maritime și aeriene care au inclus tragerea de rachete asupra insulei, în urma unei vizite la Taipei a președintelui Camerei Statelor Unite, Nancy Pelosi. Pelosi a sfidat o serie de amenințări puternice de a călători pe insulă, devenind cel mai înalt oficial din SUA care a vizitat în ultimii 25 de ani insula și a determinat și alți politicieni americani și europeni să urmeze exemplul.

La o conferință de presă care evaluează ultimii 10 ani de relații, Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri din Taiwan al Chinei, a declarat că Republica Populară Chineză este dispusă să depună cele mai mari eforturi pentru a realiza „reunificarea” pașnică, dar că este și „neclintită” în angajamentul său de a-și proteja teritoriul.

„Patria-mamă trebuie reunificată și va fi inevitabil reunificată”, a spus Ma, conform Al Jazeera.

Președintele Taiwanului este considerat separatist

Beijingul și-a intensificat pretențiile asupra Taiwanului de când Tsai Ing-wen a fost aleasă pentru prima dată președinte în 2016, susținând că este o „separatistă” și refuzând să aibă dialog cu ea. 

De asemenea, și-a afirmat tot mai mult jurisdicția asupra strâmtorii Taiwan, canalul lat de 180 km (110 mile) care separă China de insula Taiwan, iar navele de război chineze testează frontiera maritimă neoficială.

Miercuri, Flota a șaptea a Marinei SUA a anunțat că distrugătorul USS Higgins, în cooperare cu fregata Marinei Regale Canadei HMCS Vancouver, a efectuat un „tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan pe 20 septembrie (ora locală)... în conformitate cu legislația internațională” (citește AICI).

„Nava a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”, potrivit informațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel