Data publicării:
China sprijină Ungaria în domeniul securităţii (Reuters)
China s-a oferit să ajute Ungaria, un partener strategic de lungă durată, cu privire la securitatea publică, dincolo de relaţiile comerciale şi de investiţii, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban şi ministrul securităţii publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, chiar într-un moment în care noi ţări europene bat la uşa NATO, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, transmite luni Reuters
China speră să aprofundeze relațiile cu Ungaria în materie de aplicare a legii şi de securitate, în contextul în care cele două ţări marchează 75 de ani de relaţii diplomatice, a spus săptămâna trecută ministrul securităţii publice, Wang Xiaohong, în cadrul întâlnirii cu Orban, conform agenţiei oficiale de presă Xinhua.
În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a zis că speră ca astfel de eforturi să fie 'un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale' în domenii precum combaterea terorismului şi a criminalităţii transnaţionale.
Acestea ar cuprinde consolidarea capacităţilor de securitate şi de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei 'Noul Drum al Mătăsii' ('Belt and Road Initiative') a preşedintelui Xi Jinping, care urmăreşte să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură. Totodată, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter şi a semnat documente despre cooperarea în materie de aplicare a legii şi de securitate, a evidențiatduminică Xinhua, fără a oferi detalii.
Oferta de securitate a Chinei survine în condițiile în care Ungaria, un aliat al Rusiei, s-a străduit să-şi slăbească dependenţa de ţările occidentale în ultimii 10 ani sub conducerea lui Viktor Orban, rezistând recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO în Europa.
Ungaria este singurul stat NATO care nu a aprobat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate. China a exprimat critici către NATO, mai ales după ce blocul a spus anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea şi valorile prin 'ambiţiile şi politicile sale coercitive'.
Presa de stat chineză spus despre NATO că este o provocare 'gravă' la adresa păcii şi stabilităţii globale, notează Reuters. Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în condiţiile în care blocul îşi reevaluează legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza divergenţelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale şi invazia Rusiei în Ucraina. Afinitatea din ce în ce mai mare a acestei ţări central-europene faţă de Beijing a creat deja o breşă în frontul comun al UE, mai notează Reuters.
În mai multe situații, Ungaria s-a dat la o parte sau s-a opus poziţiilor Uniunii Europene care critică China în probleme precum drepturile omului şi a salutat investiţiile chineze, în ciuda apelului lansat de Uniune ca ţările membre să alinieze relaţiile cu China la cele ale blocului comunitar.
Ungaria găzduieşte cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, în pofida avertismentelor Comisiei Europene conform căreia gigantul din domeniul telecomunicaţiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.
Din anul 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligenţă artificială Yitu Technology, cu sediul în Shanghai, pentru a lucra la soluţii pentru ca oraşele inteligente să-şi îmbunătăţească siguranţa publică şi activitatea poliţienească prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a supravegherii. Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News