Data actualizării:
Data publicării:

China și Europa ar trebui să lase deoparte diferențele, spune premierul chinez

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Peste 40 de șefi de stat, inclusiv Premierul chinez Li Qiang, s-au reunit în a doua zi a Summitului pentru un Nou Pact Financiar Global de la Paris, pentru a găsi soluții financiare care să ajute lumea în curs de dezvoltare să facă față încălzirii globale.

În timpul summitului, Li Qiang a cerut Chinei și Europei „să lase deoparte diferențele” și să găsească „soluții creative”, pentru a depăși problemele globale precum schimbările climatice și reducerea sărăciei.

Scopul a fost decarbonizarea economiei globale și de a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și reducă povara uriașă a datoriei.

„China și Europa ar trebui să lase deoparte diferențele, să caute un punct comun, respectând diferențele, să facă eforturi pentru soluții mai creative și să contribuie împreună la dezvoltarea durabilă a rasei umane”, a spus premierul chinez.

Li s-a angajat, de asemenea, să ajute țările în curs de dezvoltare atât prin investiții directe, cât și prin sprijin pentru instituțiile financiare globale care abordează problema. El a cerut economiilor dezvoltate să evite politicile dăunătoare precum protecționismul comercial și le-a îndemnat să promoveze comerțul liber.

"Fiind cele mai mari economii ale lumii, avem responsabilitatea de a lucra împreună la problemele globale. Este ceva ce putem face și ceva ce lumea așteaptă de la noi", a declarat Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei SUA, în timp ce împărțea scena cu premierul chinez.

Se pare că la summit s-au înregistrat progrese reale.

În următorul deceniu au fost promise 200 de miliarde de dolari în plus prin băncile de dezvoltare pentru economiile emergente. De asemenea, s-au promis alte 100 de miliarde de dolari pentru protejarea biodiversității, cum ar fi pădurile tropicale, cu cooperarea marilor puteri ale lumii.

„China este pregătită să se implice în eforturile de reducere a datoriilor într-un mod eficient, realist și cuprinzător, în conformitate cu principiul împărțirii echitabile a sarcinilor”, a spus Li.

În timpul summitului, Zambia a încheiat un acord pentru restructurarea datoriilor de 6,3 miliarde de dolari pe care le datorează altor guverne, inclusiv China, cel mai mare creditor al său. Vineri este ultima zi a vizitei premierului Li Qiang în Europa.

În cursul săptămânii, el a purtat discuții bilaterale atât cu Germania, cât și cu Franța, despre care spune că au marcat un nou „punct de plecare” pentru relația Chinei cu UE, potrivit newseu.cgtn.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel