China, MUTARE neașteptată în ECONOMIE. A REDUS rata dobânzii
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 17 ian 2022, 09:06
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Banca Centrală a Chinei (PBOC) a redus neaşteptat rata dobânzii, pentru prima dată în aproape doi ani.

Decizia vine după ce cifrele oficiale au arătat că ritmul de creştere al economiei a încetinit în trimestrul patru din 2021, transmit BBC şi Reuters. În ultimele luni din 2021, a doua economie mondială a înregistrat o creştere anuală de 4%, faţă de un avans de 4,9% în trimestrul trei din 2021, a anunţat luni Biroul Naţional de Statistică. Un alt semn de slăbiciune îl reprezintă încetinirea creşterii vânzărilor cu amănuntul la 1,7% în decembrie.

Pe ansamblul anului trecut, economia chineză a crescut cu 8,1%, peste estimările economiştilor şi ale autorităţilor de la Beijing, care aveau ca obiectiv o expansiune de "peste 6%", scrie Agerpres. Totuşi, unii economişti avertizează că datele privind avansul din trimestrul patru din 2021, care este cel mai lent din mai mult de un an şi jumătate, încă nu includ efectele ultimelor focare de coronavirus din China.

"Datele privind PIB-ul nu reflectă impactul răspândirii interne a variantei Omicron de la finalul lunii decembrie, care va afecta semnificativ industria serviciilor, în special consumul şi transporturile", apreciază Yue Su de la Economist Intelligence Unit.

"Ritmul de creştere al economiei rămâne slab"

Pentru a sprijini economia, Banca Centrală a Chinei a anunţat că reduce rata dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu în valoare de 700 de miliarde de yuani (110 miliarde de dolari) până la 2,85%, prima astfel de decizie din aprilie 2020. Luna trecută, PBOC a anunţat că va reduce fondurile pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze sub formă de rezerve, ceea ce va elibera pe piaţă lichidităţi în valoare de 1.200 miliarde de yuani, care vor ajuta o economie ce încetineşte pe fondul pandemiei şi vor stimula băncile să acorde credite.

"Ritmul de creştere al economiei rămâne slab din cauza focarelor repetate de coronavirus şi a problemelor din sectorul imobiliar. Ca urmare, anticipăm noi reduceri de dobândă în primul semestru din 2022", au estimat analiştii de la Capital Economics.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?