China, lovitură sub centură lui Putin. Ministrul Wang Yi, mesaj de susținere pentru Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
China, lovitură sub centură pentru Putin. Ministrul Wang Yi, mesaj de susținere pentru Ucraina / Foto Agerpres
China, lovitură sub centură pentru Putin. Ministrul Wang Yi, mesaj de susținere pentru Ucraina / Foto Agerpres
Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a susținut faptul că Ucraina are tot dreptul să își apere integritatea teritorială. 

De asemenea, înaltul oficial chinez a cerut o soluție diplomatică pentru rezolvarea crizei, scrie msn.com. Declarația a fost făcută la o conferință pe teme de securitate desfășurată la München.

Declarația controversată și neașteptată a ministrului vine în contextul în care China și Rusia au anunțat, acum trei săptămâni, o alianță strategică pentru a echilibra ceea ce au descris ca fiind 'influența globală malignă' a SUA.

Rusia și China se aliază contra SUA într-un parteneriat istoric. Acorduri strategice în gaze și tehnologie, Xi Jinping îl sprijină pe Putin în conflictul cu Occidentul - Video

Președintele chinez Xi Jinping l-a găzduit pe omologul său rus Vladimir Putin, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Într-o declarație comună, China și Rusia au afirmat că noua lor relație este superioară oricărei alianțe politice sau militare din perioada Războiului Rece, scrie Reuters.

'Prietenia dintre cele două state nu are limite'

'Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone «interzise» de cooperare', au declarat aceștia, anunțând planuri de a lucra împreună într-o serie de domenii, inclusiv spațiu, schimbări climatice, inteligență artificială și controlul internetului.

Acordul și calendarul său simbolic, la JO găzduite de China pe care Statele Unite ale Americii le-au supus unui boicot diplomatic, au consfințit cea mai puternică dovadă de până acum a modului în care cei doi vecini giganți își consolidează legăturile, într-o perioadă de tensiuni majore în relațiile lor cu Washington.

Cele două puteri s-au sprijinit una pe cealaltă în punctele cheie din centrul marilor tensiuni globale

Rusia și-a exprimat sprijinul pentru poziția Beijingului potrivit căreia Taiwan este o parte inalienabilă a Chinei și opoziția față de orice formă de independență a insulei. Mai mult, Moscova și Beijingul și-au exprimat opoziția față de alianța AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite, declarând că aceasta crește pericolul unei curse a înarmărilor în regiune.

China s-a alăturat Rusiei pentru a solicita încetarea extinderii NATO și și-a susținut cererea de garanții de securitate din partea Occidentului, probleme aflate în centrul confruntării Moscovei cu Statele Unite și aliații săi asupra Ucrainei.

Rusia și China și-au exprimat îngrijorarea cu privire la 'avansarea planurilor SUA de a dezvolta apărarea antirachetă globală și de a-și desfășura elementele în diferite regiuni ale lumii, combinată cu dezvoltarea capacității de arme non-nucleare de înaltă precizie pentru lovituri de dezarmare și alte obiective strategice'.

Critici indirecte la adresa SUA

Pe de altă parte, fără a numi Washingtonul, Rusia și China au criticat încercările 'anumitor state' de a stabili o hegemonie globală, de a favoriza confruntarea și de a-și impune propriile standarde de democrație.

Dmitri Trenin de la Centrul Carnegie din Moscova a spus, citat de Reuters, faptul că declarația a marcat o evoluție importantă a legăturilor și 'duce înțelegerea chino-rusă la nivelul unui front comun pentru a respinge presiunile SUA asupra Rusiei și Chinei în Europa, Asia și la nivel global'. Vezi articolul inițial și video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel