China, la granițele României. Semnal de alarmă: Suntem înconjurați numai de 'prieteni'. Alianță esențială pentru țara noastră
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Tabloul geostrategic s-a motificat mult în ultimul timp, iar România a ajuns să fie înconjurată doar de „prieteni”.

Generalul (r.) Alexandru Grumaz a vorbit despre prezența tot mai mare a Chinei în Balcani și precizează că din punct de vedere economic această zona se află sub „ocupație chineză”, în timp ce și Moscova are interese în regiune.

„Balcanii sunt de fapt sub ocupație chineză. Mulți spun că nu avem nicio treabă cu chinezii pentru că sunt departe. Dar chinezii au ocupat economic Balcanii. Și rușii sunt prezenți acolo. Suntem înconjurați numai de 'prieteni'. E o axă Ankara - Moscova - Budapesta care ne înconjoară. Ce vom face?”, a precizat Alexandru Grumaz, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, de la DC News TV.

Analistul militar a adăugat că în aceste condiții, soluția pe care diplomația română ar trebui să o aleagă e o trilaterală între țara noastră, Polonia și SUA.

„Din punctul meu de vedere e interesantă o trilaterală România - Polonia - Statele Unite ale Americii, care să ocupe Flancul Estic. Nu vreau să dau sfaturi, dar acesta e lucrul la care diplomația românească trebuie să lucreze”, a conchis Alexandru Grumaz.

Acesta a subliniat că încă din 1996 a atras atenția că în cazul în care „România și Polonia sunt în NATO, tot ce e în spatele acestei linii e în NATO”. 

„Susțin că această trilaterală e esențială pentru noi”, a mai precizat generalul în rezervă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel