China își trimite cele mai avansate avioane de luptă într-o zonă disputată
China a început să trimită cele mai avansate avioane de luptă ale sale, J-20, în Mările Chinei de Est și de Sud, a informat presa de stat chineză.
Desfăşurarea este menită să „protejeze mai bine securitatea spaţiului aerian şi interesele maritime ale Chinei”, a informat miercuri tabloidul de stat Global Times, citând experţi militari.
Ren Yukun, un purtător de cuvânt al producătorului de stat al J-20, a adăugat că este o „rutină de antrenament” ca J-20 să înceapă să efectueze patrule, mai ales că este echipat cu motoare chinezești, potrivit Global Times.
Anunțul vine la doar câteva săptămâni după ce generalul american Kenneth Wilsbach, comandantul forțelor aeriene americane din Pacific, a declarat că mai multe avioane F-35 americane și J-20 chinezești s-au apropiat în Marea Chinei de Est.
Experții spun că desfășurarea avioanelor J-20 arată două lucruri: creșterea încrederii Chinei în abilitățile sale militare și avertismentul său către alte țări cu privire la mizele în disputa teritorială.
Cu aproximativ 200 de avioane J-20 în serviciu, Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) „au acum în serviciu obișnuit o flotă de luptători stealth avansați la fel de buni ca americanii, care rămân reperul”, a spus Peter Layton, un oaspete la la Institutul Griffith Asia din Australia. El a adăugat că mesajul Chinei către lume este: „Orice aeronavă militară străină care intră în spațiul aerian revendicat al Chinei din Marea Chinei de Est și de Sud poate fi acum interceptată de J-20”, conform CNN.
Taiwanul publică primul manual de supravieţuire, în cazul unui conflict cu Beijingul
Armata din Taiwan a lansat, marţi, un manual de supravieţuire pentru populaţia civilă, în cazul izbucnirii unui conflict armat cu Republica Populară Chineză, a raportat Reuters, notează Mediafax. Manualul Taiwanului detaliază modurile în care se pot găsi adăposturi, apă şi alimente prin aplicaţii pentru smartphone, prezentând, totodată, o serie de sfaturi pentru pregătirea şi utilizarea surselor de prim ajutor. „Oferim informaţii despre modul în care cetăţenii ar trebui să reacţioneze în cazul unei crize militare”, a declarat Liu Tai-yi, un oficial al unităţii de mobilizare totală pentru apărare a Ministerului, într-o conferinţă de presă online.
Tai-yi a declarat că manualul, inspirat din ghiduri similare emise de Suedia şi Japonia, va fi actualizat în continuare cu noi informaţii, cum ar fi locurile unde se găsesc spitale, magazine. Manualul foloseşte benzi desenate şi imagini care prezintă tehnici de supravieţuire necesare în cazul unui atac militar, conform sursei citate.
Taiwanul nu a raportat niciun indiciu cu privire la iminenţa unei invazii a Chinei, dar a ridicat semnificativ nivelul de alertă de la începutul războiului din Ucraina, pe care Moscova îl cataloghează drept o „operaţie militară specială” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News