Data publicării:

China îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan după unificare

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de SW1994
Foto: Pixabay, de SW1994

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi, arată un document oficial publicat miercuri, citat de Reuters, care semnalează totodată decizia preşedintelui Xi Jinping de a acorda mai puţină autonomie decât a sugerat anterior.

Cartea albă intitulată "Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră", este publicată după mai multe zile de exerciţii militare chineze fără precedent în apropierea insulei, pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi săptămâna trecută. "Noua eră" este un termen asociat în mod obişnuit cu conducerea lui Xi.

Taiwanul respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, afirmând că populaţia insulei ar trebui să-şi decidă propriul viitor şi promite să-şi apere democraţia, aminteşte Reuters.

China a declarat în două cărţi albe anterioare asupra Taiwanului, în 1993 şi 2000, că "nu va trimite trupe sau personal administrativ care să aibă sediul în Taiwan" după realizarea unificării.

Această linie, menită să asigure Taiwanul că se va bucura de autonomie după ce va deveni o regiune administrativă specială a Chinei, nu mai apare în cea mai recentă carte albă.

Partidul Comunist la putere în China a propus ca Taiwanul să poată reveni sub conducerea sa după modelul "o ţară, două sisteme", similar cu formula sub care fosta colonie britanică Hong Kong a revenit sub conducere chineză în 1997.

Aceasta ar oferi o oarecare autonomie Taiwanului guvernat democratic pentru a-şi păstra parţial sistemele social şi politic.

O linie din cartea albă din 2000, care spunea că "orice poate fi negociat", atâta timp cât Taiwanul acceptă că există o singură China şi nu doreşte să obţină independenţa, lipseşte şi ea din documentul actualizat.

Taiwanul a trăit sub ameninţarea invaziei chineze din 1949, când guvernul învins al Republicii China a fugit în insulă după ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a câştigat un război civil, aminteşte Reuters.

Agenţia DPA consemnează de asemenea că pe fondul tensiunilor continue asupra Taiwanului, China ameninţă din nou că va lua înapoi republica insulară democratic autoguvernată prin mijloace militare dacă este necesar.

"Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi vom face toate eforturile posibile pentru a realiza reunificarea paşnică". "Dar nu vom renunţa la folosirea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare", spune guvernul chinez în cartea albă.

"Utilizarea forţei ar fi ultima soluţie (...). Vom fi nevoiţi să luăm măsuri drastice doar pentru a răspunde la provocarea elementelor separatiste sau a forţelor externe dacă ar trece vreodată liniile noastre roşii".

Nicio interferenţă străină în Taiwan nu va fi tolerată, declară conducerea chineză, adăugând că "obiectivul istoric al reunificării patriei noastre trebuie realizat şi va fi realizat", scrie Agerpres.

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi de vest ale Taiwanului, a declarat pentru Reuters o sursă informată despre acest subiect, în timp ce Beijingul a continuat exerciţiile militare în semn de protest împotriva vizitei efectuate în insulă săptămâna trecută de preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi.

Furioasă, China şi-a extins cele mai mari exerciţii efectuate vreodată în jurul insulei autoguvernate pe care o pretinde ca fiind a sa dincolo de programarea iniţială de patru zile. Exerciţiile de săptămâna trecută au inclus lansări de rachete balistice, dintre care unele au zburat deasupra capitalei insulei Taipei, precum şi simularea de atacuri maritime şi aeriene în cerul şi mările din jurul Taiwanului.

Înregistrarea video difuzată miercuri de canalul de stat chinez CCTV arată avioane de luptă chineze care se realimentează în zbor, precum şi nave ale marinei în ceea ce spune că sunt exerciţii în jurul Taiwanului.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a declarat că exerciţiile s-au concentrat asupra blocadelor şi logisticii de reaprovizionare, 'sub un mediu electromagnetic complex pentru a perfecţiona capacităţile comune de izolare şi control', potrivit CCTV.

Aproximativ 20 de nave ale marinei chineze şi ale marinei din Taiwan au rămas de miercuri dimineaţă aproape de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, un tampon neoficial ce separă cele două părţi, a declarat o sursă informată despre această problemă pentru Reuters. Alte câteva nave chineze au continuat să efectueze misiuni în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit sursei, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel