China implementează o rețea vastă de camere de supraveghere care acoperă toate spațiile publice
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China implementează o rețea vastă de camere de supraveghere care acoperă toate spațiile publice   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China implementează o rețea vastă de camere de supraveghere care acoperă toate spațiile publice / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Republica Populară Chineză și-a intensificat sistemul de supraveghere în ultimii ani, iar acum proiectul se apropie de finalizare, capacitatea de a supraveghea pe oricine în spațiul public fiind aproape gata.

Planul cincinal al Chinei din 2015 prevedea că o inițiativă de supraveghere numită programul Sharp Eyes va acoperi 100% din spațiile publice din țară cu ajutorul camerelor de securitate accesibile publicului în anul 2020, relatează OneZero. Deși este dificil să se evalueze progresul acestui program de supraveghere chinezesc, se pare că acesta este aproape finalizat.

China a testat pentru prima dată proiectul Sharp Eyes în zona Pingyi în 2013, înainte de a anunța o lansare la nivel național doi ani mai târziu, potrivit OneZero. Acum, permite polițiștilor, dar și cetățenilor, să acceseze o vastă rețea de camere de supraveghere atât în orașe, cât și în zonele rurale, deopotrivă pentru a detecta activități suspecte. În plus pe lângă detectarea infracțiunilor, OneZero raportează că cetățenii chinezi au sesizat defecțiuni și au chemat poliția raportând probleme de infrastructură. Cu toate acestea, nu este clar câte camere sunt conectate la sistemul guvernamental central față de cele care sunt vizionate doar de poliția locală.

Rapoartele financiare au arătat că unele guverne ale orașelor cheltuiesc o mare parte din bugetul lor pentru aceste programe de supraveghere. În 2018, orașul Zhoukou a cheltuit atât pentru rețelele de supraveghere cât și pentru educație - o sumă care dublează ceea ce a cheltuit pentru protecția mediului. Cu toate acestea, în unele cazuri, cetățenii chiar au oferit finanțare pentru a instala camere în propriile comunități, precizează Futurism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel