China îi acuză pe senatorii americani că au perturbat pacea în strâmtoarea Taiwan. Noi exerciții de „pregătire pentru război“
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 15 aug 2022, 17:27
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata Populară de Eliberare avertizează că „va continuă să se antreneze și să se pregătească pentru război”, în timp ce efectuează exerciții în „spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului”.

Armata Populară de Eliberare (PLA) a acuzat o delegație de senatori americani care vizitează Taiwan de perturbarea și distrugerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan prin vizita lor în Taiwan și a anunțat exerciții militare suplimentare în strâmtoare.

Duminică seara (14 august), o delegație de cinci membri a Congresului SUA, condusă de senatorul Ed Markey, a sosit la Taipei, la doar 12 zile după ce președintele SUA Nancy Pelosi a făcut o călătorie istorică în țară (citește AICI). Ca răspuns, Comandamentul Teatrului de Paște al PLA a acuzat luni după-amiaza cea mai recentă vizită ca fiind „încălcare flagrantă” a principiului „o singură China” și a celor Trei Comunicate, precum și a suveranității și integrității teritoriale a Chinei.

PLA a susținut că vizita senatorilor trimite „un semnal greșit forțelor separatiste ale independenței Taiwanului și dezvăluie pe deplin adevărata față a SUA ca perturbator și distrugător al păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”. Comandamentul Teatrului de Est a anunțat apoi că a organizat patrule comune de pregătire pentru luptă și exerciții în „spațiul maritim și aerian din jurul insulei Taiwan”.

Declarația susținea că „Taiwanul este Taiwanul Chinei” și că nicio ingerință străină nu ar fi permisă să interfereze cu „problema Taiwanului”. Acesta i-a avertizat pe liderii SUA și a Partidului Democrat că strategiile „Folosirea Taiwanului pentru a controla China” și „să se bazeze pe SUA pentru a-și căuta independența” sunt „condamnate la eșec”.

G Ad:

CITEȘTE ȘI    -    China nu se oprește. Noi exerciții militare alături de Thailanda: Manevre de lansare aeriană, țintire la sol și desfășurare de trupe la scară mică și mare

Un astfel de proces ar „obstrucționa procesul de unificare a Chinei”

Fără a cita vreun sondaj de opinie, PLA a afirmat că orice încercare sau act care „este împotriva tendinței istoriei, este împotriva voinței întregului popor chinez”. Acesta a adăugat că astfel de acțiuni ar „obstrucționa procesul de unificare a Chinei” și, în cele din urmă, vor duce la eșec.

Armata a promis apoi că „va continua să se antreneze și să se pregătească pentru război”, deoarece „apără cu hotărâre suveranitatea și teritoriul național și distruge cu hotărâre orice formă de independență a Taiwanului și încercările de interferență străină”.

Duminică seara, Ministerul Afacerilor Externe (MOFA) a salutat vizita lui Marky și a delegației sale bipartizane și a mulțumit „legislatorilor americani care au aceleași idei pentru vizita oportună și sprijinul neclintit”. A doua zi, ministrul de externe Joseph Wu (吳釗燮) a făcut o postare în care le mulțumește senatorilor pentru vizita lor și a declarat că Republica Populară Chineză „nu poate dicta cum Taiwanul democratic își face prieteni, câștigă sprijin, rămâne rezistent și strălucește ca un far al libertății.", scrie Taiwan News.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Problemele Chinei, comparate cu cele ale Romei. Hartmann: China, obligată la reunificarea cu Taiwanul? Strategic nu este încă pregătită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro