Data actualizării:
Data publicării:

China, "foarte îngrijorată" de investigația UE privind turbinele eoliene. Și România este vizată

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

China a criticat miercuri Uniunea Europeană pentru investigația sa privind subvențiile primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene, considerând-o o măsură discriminatorie.

"Lumea exterioară este îngrijorată de tendința crescândă de protecționism din UE", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din China, Mao Ning.

"China este foarte îngrijorată de măsurile discriminatorii luate de Uniunea Europeană împotriva companiilor și chiar a industriilor chineze", a mai spus Mao, adăugând că ar trebui să se respecte regulile Organizației Mondiale a Comerțului și principiile de piață.

Investigația, anunțată marți, vizează parcurile eoliene din Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria. Comisia Europeană va analiza dacă subvențiile chinezești au dat companiilor chineze un avantaj neloial pe piața europeană.

China are de departe cea mai mare capacitate de producție de turbine eoliene din lume, iar prețurile sale sunt cu aproximativ 20% mai mici decât cele ale rivalilor europeni și americani.

SUA se teme de concurența neloială

Oficialii americani se tem că subvențiile chinezești ar putea duce la "decimarea" industriei eoliene europene.

"Nu vom accepta ca industria noastră să fie decimată de supracapacitatea Chinei în ceea ce privește produse-cheie precum vehiculele electrice, bateriile și panourile solare", a declarat recent secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen.

Investigații și în România

Comisia Europeană a anunțat recent două investigații privind o licitație publică din România pentru un parc fotovoltaic de 110 MW.

Investigația vizează posibila denaturare a pieței pe baza subvențiilor străine acordate companiilor chinezești care au participat la licitație.

Subvențiile străine, o problemă pentru UE

Comisia a adoptat recent un regulament privind subvențiile străine, care obligă companiile să notifice licitațiile de achiziții publice în UE atunci când au primit subvenții financiare străine de cel puțin 4 milioane de euro în ultimii trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel