China este acuzată că a influențat ieșirea Kiribati din Forumul Insulelor Pacificului: Cred că cineva îi spune guvernului că nu avem nevoie de solidaritate regională
Liderul opoziției din Kiribati acuză Republica Populară Chineză că a deturnat participarea țării sale la Forumul Insulelor Pacificului.
Decizia Kiribati de a se retrage de la Forumul Insulelor Pacificului în ajunul evenimentului a fost o mișcare extremă determinată de presiunea Chinei, a spus liderul opoziției națiunii microneziene.
Tessie Lambourne, un fost diplomat de vârf care a fost ales în parlamentul Kiribati în 2020, s-a declarat „șocată și extrem de dezamăgită” de mișcarea guvernului de a se retrage din Forumul Insulelor Pacificului (PIF).
Ea a spus că motivele oferite de președintele Kiribati, Taneti Maamau, pentru a părăsi forumul, conținute într-o scrisoare scursă către secretarul general al PIF, sunt doar „scuze”.
Lambourne, care timp de mai bine de un deceniu a condus corpul diplomatic al Kiribati ca secretar pentru afaceri externe și secretar de cabinet, a spus că este jenată de conținutul scrisorii.
Ea a spus că e de părere că decizia de a se retrage din PIF a fost influențată de China, susținând că administrația Maamau este slabă, vulnerabilă și foarte îndatorată față de o superputere care încearcăagresiv să dobândească o poziție puternică în regiune.
„Cred că cineva îi spune guvernului nostru că nu avem nevoie de solidaritate regională. Că nu trebuie să facem parte din familia Pacific. Că nu avem nevoie de Australia și Noua Zeelandă. Ei ne spun că sunt aici pentru noi și că ne vor ajuta cu tot ce avem nevoie”, a spus ea.
Părăsirea Forumului a fost sugerată încă din 2021
Lambourne a spus că problemele ridicate în scrisoarea lui Maamau ar fi trebuit să determine ca o delegație sau un trimis special la PIF să meargă în Kiribati, „pentru că acolo ne rezolvăm problemele ca familie... dar a renunța este o mișcare extremă care ridică multe probleme și preocupări”.
„Președintele Maamau încearcă să prezinte regiunii și lumii că Kiribati a fost abandonat și exclus de la consultări și considerațiile cuvenite și că nu facem parte din familia Pacificului, de aici retragerea”, a spus Lambourne.
În weekend, Maamau a subliniat patru motive pentru decizia de a părăsi forumul, dintre care majoritatea se concentrează pe convingerea sa că forumul nu a abordat în mod adecvat preocupările țărilor microneziei – inclusiv Kiribati – care au amenințat că vor părăsi PIF în urmă cu mai bine de un an. .
În februarie 2021, liderii micronezieni au anunțat planuri de a părăsi organismul regional după ce candidatul lor pentru secretar general a fost trecut în favoarea unui candidat polinezian, în ciuda unui „acord de gentleman” conform căruia postul de top ar trebui împărțit între candidații polinezieni, melanezieni și micronezieni.
Liderii microneziei și-au semnalat intenția de a părăsi forumul la sfârșitul lunii iunie, dar s-a considerat că discuțiile de ultimă oră de la Suva, luna trecută, între liderii cheie din Pacific, inclusiv unii din Micronezia, vor rezolva impasul.
Lambourne a spus că solidaritatea regională este mai critică decât oricând, având în vedere peisajul tensiunii geopolitice sporite.
„Atunci când participăm la reuniunile internaționale sau ale ONU la nivel global, cum ar fi reuniunile COP privind schimbările climatice, nu putem merge singuri, deoarece avem nevoie de sprijinul regiunii noastre, pentru că aici constă puterea noastră – în număr și în solidaritatea regională”, a spus ea.
China spune că nu a avut nicio influență
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat că China nu a avut nicio implicare în decizia Kiribati.
„Am citit rapoarte din presă care spun că retragerea Kiribati din Forumul Insulelor Pacificului (PIF) poate avea ceva de-a face cu China”, a spus el.
„Permiteți-mi să precizez că aceste rapoarte sunt complet nefondate. De ani de zile, China și PIF au relații solide de cooperare. Aș dori să subliniez că China nu se amestecă în afacerile interne ale țărilor din Insulele Pacificului.”, a adăugat el.
Lambourne a adăugat că este în interesul Chinei ca Kiribati să fie izolat de familia Pacificului.
„Întotdeauna spun asta pentru că nu am încredere în intențiile Chinei”, a spus ea. „Ce va realiza Kiribati acum nefiind membru al forumului?”, a întrebat ea conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News