China elimină restricţiile pentru importurile de grâu şi orz din Rusia. "Este o veste proastă pentru UE, Australia şi Canada"
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Fotografie creată de Nadi Lindsay, de la Pexels
Fotografie creată de Nadi Lindsay, de la Pexels
China va permite importurile de grâu şi orz din toate regiunile Rusiei, o veste bună pentru exporturile ruseşti de cereale dar care aduce o competiţie mai mare pentru alţi furnizori cum este Franţa, transmite Reuters. 

În conformitate cu un anunţ făcut vineri de Autoritatea de stat pentru agricultură din Rusia, China va mai restricţiona tranzacţiile cu cereale numai la anumite regiuni din Rusia, ceea ce creşte şansele ca Rusia să poată să trimită vase mari încărcate cu cereale prin Marea Neagră. Anterior, China a restricţionat importurile de cereale din Rusia din cauza unor probleme fitosanitare. Vineri, cu prilejul vizitei preşedintelui Vladimir Putin la Beijing, cele două ţări au semnat mai multe acorduri comerciale în valoare de peste 100 de miliarde de dolari.

Autorităţile de la Moscova încearcă de mai mulţi ani să majoreze comerţul cu cereale cu China, iar în luna decembrie a anului trecut traderul elveţian Solaris, un important exportator de grâu din Rusia, estima că în scurt timp China ar putea deveni un mare cumpărător de grâu din Rusia. În timp ce Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, China a devenit pe parcursul ultimilor ani un mare importator de grâu, conform Agerpres. 

"Este o veste proastă pentru Uniunea Europeană, Australia şi Canada"


"Cu siguranţă aceasta este o veste bună pentru grâul din Rusia care ar putea avea o prezenţă mai mare pe piaţa chineză, care creşte foarte mult. De asemenea, este o veste proastă pentru Uniunea Europeană, Australia şi Canada care acum vând cantităţi mari de grâu în China", a spus un trader european.

În ultimii doi ani, China a fost o destinaţie cheie pentru grâul din Franţa iar acest lucru a devenit şi mai important în acest sezon, când cel mai mare producător de grâu din UE a pierdut teren pe piaţa din Algeria. Traderii susţin că anunţul de vineri reprezintă o veste proastă şi pentru eforturile SUA de a vinde mai mult grâu în China.

Rusia a reuşit să câştige cote de piaţă în Algeria şi Arabia Saudită, după ce aceste ţări au modificat condiţiile pentru licitaţiile de import de cereale.

Anul viitor, China şi Rusia intenţionează să încheie un acord care ar permite Rusiei să exporte mazăre în China, a mai informat Autoritatea de stat pentru agricultură din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel