China, despre faptul că ar urma să înarmeze Rusia: SUA nu sunt în poziția de a arăta cu degetul la relațiile chino-ruse
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Beijingul a negat cu fermitate afirmațiile SUA conform cărora China se gândește să înarmeze Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Un purtător de cuvânt chinez a declarat că SUA nu este în măsură să facă cereri după ce diplomatul american Anthony Blinken a avertizat Beijingul să nu furnizeze arme Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, scrie Al Jazeera.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a spus că Republica Populară Chineză „nu va accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul la relațiile chino-ruse sau chiar să ne constrângă”.

Comentariul său vine după ce Blinken și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la „posibilitatea ca China să ofere sprijin material letal Rusiei”.

„Până în prezent, am văzut companii chineze… oferind sprijin non-letal Rusiei pentru a fi utilizat în Ucraina. Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le avem că se gândesc să ofere sprijin letal”, a declarat Blinken pentru CBS News după ce s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, la Conferința de securitate de la München.

Wang Wenbin a spus că SUA „nu sunt în poziţia de a face cereri Chinei”.

El a subliniat, de asemenea, „parteneriatul de colaborare” al Beijingului cu Moscova, despre care a spus că a fost construit pe baza nealinierii și neconfruntării.

Relațiile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat și mai mult de când Washingtonul a declarat că Republica Populară Chineză a trimis cu un balon spion deasupra țării, după care avioanele de luptă americane l-au doborât la ordinul președintelui Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel