China, cel mai mare constructor de nave din lume în 2021
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
China, cel mai mare constructor de nave din lume în 2021 / Foto: Pixabay
China, cel mai mare constructor de nave din lume în 2021 / Foto: Pixabay
China rămâne cel mai mare constructor de nave din lume în 2021.

Industria construcțiilor navale din China și-a menținut poziția de lider mondial în anul 2021, deoarece cererea globală de nave a crescut din cauza volumelor crescute de transport maritim. În 2021, țara a finalizat construcția de nave cu o deplasare totală de 39,7 milioane de tone, adică cu 3% mai mult decât anul precedent, a precizat Ministerul Industriei și Informatizării din China, scrie Interfax.

Astfel, China a reprezentat 47,2% din toate navele construite în lume, față de 43,1% în 2020. Volumul comenzilor noi a crescut anul trecut de 2,3 ori. China a reprezentat 53,8% din toate comenzile noi din lume.

La sfârșitul lunii decembrie, comenzile totale de la companiile chineze de construcții navale erau în creștere cu 34,8% față de anul precedent. Potrivit acestui indicator, China a ocupat 47,6% din indicatorul global, relatează agenția de presă Xinhua. Sursa citată menționează că anul trecut șase companii chineze au intrat în top 10 cei mai mari constructori de nave din lume.

Rusia, China și Iranul, exerciții militare navale în Oceanul Indian

Rusia, China și Iranul au organizat în urmă cu trei zile exerciții navale comune, a declarat un oficial al forțelor armate iraniene, potrivit Reuters. Exercițiile militare supranumite „Centura de Securitate Maritimă 2022” au avut loc în nordul Oceanului Indian. 

Este a treia oară când Rusia, China și Iranul participă la exerciții navale trilaterale, a afirmat același oficial. De când a ajuns la putere în iunie, președintele ultraconservator iranian Ebrahim Raisi a adoptat o politică „orientată spre est”, ceea ce presupune o îmbunătățire a relațiilor cu China și Rusia. Teheranul s-a alăturat în septembrie Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, un grup de securitate din Asia Centrală condus de Moscova și Beijing.

„Obiectivul exercițiilor este de a întări securitatea și fundațiile ei în regiune și să extindem cooperarea multilaterală dintre cele trei țări pentru a susține în comun pacea globală, securitatea maritimă și pentru a crea o comunitate maritimă cu un viitor comun”, a declarat oficialul forțelor armate iraniene. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel