China ar fi achiziționat în mod ilegal o fabrică italiană de armament
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
O companie italiană de armament ar fi fost achiziționată în mod ilegal de China.

Poliţia italiană a anunţat joi că a percheziţionat o companie italiană specializată în drone militare, care ar fi fost cumpărată ilegal de China prin intermediul unei societăţi offshore şi care riscă să fie relocată, informează AFP, citat de Agerpres. 

Şase persoane - trei italieni şi trei chinezi - sunt vizate de Poliţia Financiară Italiană (GDF), care precizează într-un comunicat că acestea sunt suspectate de încălcarea legii asupra circulaţiei materialelor de armament şi celei care protejează companiile strategice italiene.

Companii publice chineze implicate în scandal

Potrivit anchetei duse de procurorul din Pordenone (nord-estul Italiei), respectiva societate italiană - ale cărei contracte trebuie să fie încheiate prin intermediul Ministerului Apărării italian - a fost achiziţionată în proporţie de 75% în 2018 de o societate al cărei sediu se află la Hong Kong, la un preţ ridicat şi suspect.

În spatele acestei societăţi offshore şi a unei scheme financiare complexe se ascund în realitate "două importante companii publice chineze", precizează poliţia.

Anchetatorii apreciază că scopul operaţiunii era de a pune mâna pe know-how-ul italian şi de transfera producţia la Wuxi, pol al inteligenţei artificiale situat la circa 150 de kilometri de Shanghai.

Europa, rol esețial în războaiele altor lumi

În mai 2021, conflictul dintre Israel și Hamas s-a reaprins în Fâșia Gaza. Israel a lansat 1.500 de atacuri armate în 11 zile. Palestinienii au tras la rândul lor cu 4.000 de rachete. Yemen a intrat oficial în cel de-al șaptelea an de război, cauzând nivele îngrijorătoare de foamete și sărăcie. Acestea sunt doar două exemple dintre multele pe care le citează Euronews. 

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania și Canada au contracte despre care se știe pentru care furnizează armament coalițiilor conduse de saudiți. 

Italia, patria armelor

Italia este cel de-al patrulea exportator european de arme, cu toate acestea nici un reprezentant al industriei de armament și apărare nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliștii. Un militant pentru dezarmare, Francesco Vignarca, a mers cu jurnaliștii Euronews într-o facilitate de producție. Deși fotografierea și filmaarea erau interzise, de pe una dintre pistele pentru aeronave înconjurate de linii de cale ferată, a putut fi văzut de jurnaliști un M346 cum decolează.

Este o aeronavă mică, de antrenament, care conform lui Vignarca, este folosită într-un „conflict continuu și de lungă durată. Războiul dintre Israel și Palestina”. Gruparea din care face parte consideră că astfel de aeronave pot ataca mai ușor Bancul de Vest și Fâșia Gaza, cărând armament letal. Ani de zile, producătorul Leonardo, primul din Italia și al 12-lea din lume, a negat că aceste nave sunt destinate războiului, însă acum nu există tăgadă, întrucât acestea au fost folosite cu armament în conflict. Se pare că Italia furnizează armatei israeliene avioane și armament. 

Armament versus pandemie, 1-0

Industria apărării este considerată una strategică pentru majoritatea guvernelor din Europa. În ciuda pandemiei, vânzările de armament au fost constante, la fel ca în 2019. Nivelul este de asemenea cel mai ridicat de la Războiul Rece încoace. Importurile de armament din Orientul Mijlociu au crescut în ultimii 5 ani, cei mai mari importatori fiind Arabia Saudită, Egipt și Qatar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel