China, ameninţare directă pentru SUA
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 04 dec 2017, 15:56
WhatsApp
China va detrona SUA din poziţia de cel mai mare importator mondial în următorii cinci ani.

De la minereu de fier şi până la lapte praf, China cumpără tot ce se poate imagina astfel că în următorii cinci ani cel mai mare exportator mondial va deveni cel mai mare importator mondial, susţin economiştii de la banca chineză CICC, informează Bloomberg.

China importă deja mai mult decât SUA din Asia, Africa, Oceania, America de Sud şi Europa de Est şi este posibil ca în următorii cinci ani să detroneze SUA din poziţia de cel mai mare importator mondial, susţin economiştii CICC, Liu Liu şi Liang Hong într-un raport publicat luni. Tranziţia Chinei din 'fabrica' lumii, care transformă materiile prime în exporturi, într-o societate de consum va creşte şi mai mult puterea sa economică.

Pe măsură ce va deveni cea mai mare piaţă de consum din lume, este posibil ca ţara să importe mai multe produse de consum decât materiale industriale, susţin economiştii de la CICC, una din cele mai mari bănci de investiţii din China. În calitate de cel mai mare producător mondial, China este de mai mulţi ani lider global la capitolul importuri de materii prime, componente şi accesorii. Însă la capitolul importuri de produse de consum, China este încă în urma SUA.

Însă, pe măsură ce consumatorii chinezi devin mai înstăriţi încep să manifeste un apetit crescut pentru produse exotice, iar creşterea importurilor va fi din ce în ce mai influenţată de consumatori, susţin analiştii de la CICC.

"Aceasta este în mod clar o veste bună pentru economia mondială, care s-a confruntat cu o cerere insuficientă după criza financiară globală. Credem că creşterea consumatorilor chinezi, cu efectele sale secundare pozitive semnificative asupra restului lumii, va fi cel mai important fenomen în următorii ani", au apreciat analiştii de la CICC.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?