China ameninţă cu măsuri severe dacă Taiwanul recurge la acţiuni proindependenţă
Administraţia de la Beijing a avertizat, miercuri, că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine în cursul anului viitor, informează agenţia Reuters.
"Dacă forţele separatiste din Taiwan care vor independenţă vor trece la provocări, vor exercita forţă sau vor depăşi vreo linie roşie, vom adopta măsuri drastice", a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului responsabil de Taiwan din cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.
Potrivit Beijingului, provocările forţelor proindependente de la Taipei şi "intervenţiile externe s-ar putea accentua" în lunile următoare. "Anul viitor, situaţia va deveni mai complexă şi mai severă", a atras atenţia oficialul chinez.
Statele Unite şi Japonia au elaborat planuri militare de urgenţă pentru scenariul unui conflict între armata chineză şi forţele militare din Taiwan. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii.
În ultimele luni, armata chineză a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwanul, dar oferă asistenţă militară Administraţiei separatiste de la Taipei.
Reunificare China - Taiwan prin acțiune militară. H.D. Hartmann: Pierderile de vieți omenești ar fi enorme
Într-un interviu exclusiv pentru Defense România, analistul de politică externă H.D. Hartmann a venit cu detalii referitoare la posibilitatea ca Beijingul să lanseze un atac militar împotriva Taiwanului:
„Nu cred că, la ora actuală, Beijingul e condus prin stilul din Coreea de Nord. Eu cred că puterea chineză, atât cea comunistă, cât și cele guvernamentală și capitalistă, financiară, reunite, bineînțeles, cu liderul-maximus, președintele Xi Jinping, nu vor da dovadă de o asemenea iresponsabilitate ca în Coreea de Nord, Yemen sau Afganistan.
Eu nu cred că Republica Populară Chineză își va permite un război de reunificare pentru că, totuși, să nu uităm, pierderile economice și în vieți omenești vor fi enorme. Americanii vor ațâța, vor trimite trupe și tehnologie militară avansată pentru a face față uneia astfel de invazii.
Părerea mea e că tot principiul negocierilor se va aplica. Vor fi negocieri, chiar există o comisie mixtă China - Taiwan, Taipeiul a devenit mult mai asertiv la presiunile americane. O țară baltică, Estonia, a deschis o reprezentanță așa-zis diplomatică cu Taiwanul, la care Republica Populară Chineză a sărit în sus, pentru că a încălcat principiul internațional recunoscut de Națiunile Unite al existenței unei singure Chine, un principiu sacrosant. Ca să ai relații cu China, trebuie să semnezi că recunoști acest principiu. Estonia a făcut un act, la presiunea SUA, să se vadă cum merge, însă nimeni nu își permite un asemenea afront" a precizat H.D. Hartmann.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News