China, acuzată că anulează pașapoartele pentru a limita călătoriile neesențiale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Brett Sayles, de la Pexels
Fotografie creată de Brett Sayles, de la Pexels
Autoritățile chineze au respins acuzele cetățenilor despre anularea pașapoartelor și confiscarea cărților verzi de către controlul la frontieră, după ce principala autoritate de imigrare a țării a restricționat călătoriile pentru a reduce cazurile de COVID-19.

Afirmațiile au apărut după ce Administrația Națională pentru Imigrări (NIA) a Chinei a anunțat pe 12 mai interzicerea călătoriilor „neesențiale” în străinătate pentru cetățenii chinezi. Noua politică a fost adoptată pe lângă măsurile stricte care reglementau călătoriile interprovinciale în încercarea de a opri răspândirea virusului, potrivit unui articol publicat de Newsweek.

Pe siturile de socializare chineze au fost postate situații care prezentau un control sporit la  punctele de intrare în țară, inclusiv întrebări suplimentare despre motivele călătoriei și următoarea ieșire planificată.

La începutul acestei luni, o persoană care s-a întors de la Bangkok a povestit că ofițerii de frontieră din Guangzhou - sudul Chinei, tăiau colțurile pașapoartelor chineze, invalidându-le astfel în acest proces.

Documente confiscate pentru a descuraja călătoriile

În alte cazuri, călătorii au spus că  atât cărțile verzi cât și alte permise de ședere în străinătate au fost confiscate pentru a descuraja călătoriile, pe care guvernul chinez le-a identificat ca printre activitățile care cresc transmiterea COVID în China.

Un raport din 10 mai al Radio Free Asia a citat diverși călători care au spus că tăierea pașapoartelor s-a întâmplat pe tot parcursul pandemiei, dar această practică îi afectează acum mai ales pe studenții care doreau să studieze în străinătate.

Raportul a citat poliția din provincia centrală chineză Hunan, care a spus că rezidenților li s-a cerut să-și predea pașapoartele pentru păstrare, pentru a fi returnate ”când pandemia se termină”.

”Dezinformarea în mass-media străină”

Răspunzând la ceea ce a numit ”dezinformarea în mass-media străină”, Administrația Națională pentru Imigrări a declarat pe 13 mai că încă oferă servicii pentru călătoriile necesare precum: studii, cercetare, comerț și asistență medicală, toate acestea intrând în categoria călătoriilor esențiale.

”Publicul larg înțelege pe deplin și a răspuns pozitiv la implementarea unei politici stricte de intrare și ieșire”, a spus administrația, declarația sa menționând că schimbarea va reduce efectiv riscul intrării în țară a călătorilor care au fost infectați în străinătate.

Acuzațiile despre suspendarea eliberării pașapoartelor prin China sau tăierea cărților verzi pentru a preveni plecările au ”denaturat politica noastră de gestionare a intrărilor și ieșirilor”, a spus Administrația Națională pentru Imigrări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel