Data publicării:

China acuză Filipine de „intruziune“ într-o zonă disputată. Coliziune în Marea Chinei de Sud, după ce Beijingul a luat „măsuri de control“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Republica Populară Chineză acuză Filipine de „intruziune“ într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud.

Republica Populară Chineză a acuzat o „intruziune“ a navelor de coastă chineze într-o zonă disputată din Marea de Sud a Chinei. Drept urmare, paza de coastă a anunțat că a luat „măsuri de control“ pentru protecția recifului pe care Beijingul îl revendică, scrie Agerpres.

„Pe 5 martie, Garda de coastă chineză a luat măsuri legale de control împotriva navelor filipineze după ce acestea au pătruns în apele din apropierea recifului Ren'ai din Insulele Nansha“, a transmis China, care a folosit denumiri în chineză pentru atolul Second Thomas din Arhipelagul Spratleys.

De cealaltă parte, paza de coastă din Filipine a confirmat că o navă a fost avariată, în timp ce se afla într-o misiune de aprovizionare, într-o coliziune cu o ambarcațiune a Chinei.

Potrivit lui Jey Tarriela, ofițer al gărzii de coastă din Filipine, paza de coastă chineză şi alte nave au întreprins „manevre periculoase şi blocaje“, provocând o coliziune „care a provocat pagube structurale minore navei Gărzii de coastă filipineze“.

Drept urmare, BRP Sindangan şi o altă navă au fost desfăşurate „pentru a sprijini operaţiunea de rotaţie şi reaprovizionare a forţelor armate din Filipine“.

Ziarul naţionalist chinez Global Times a informat că paza de coastă chineză „a luat măsuri legale marţi împotriva unei nave filipineze care pătrundea ilegal în apele adiacente Ren'ai Jiao, insulele Nansha“.

Reamintim că Republica Populară Chineză revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv apele din apropierea coastelor țărilor vecine.

Incidentul de acum este al doilea de acest gen din ultimele luni, după ce în decembrie, navele chineze au tras cu tunuri cu apă în mai multe ambarcațiuni din Filipine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel