China a trimis un înalt oficial pentru discuții la Moscova. Întâlnire cu Serghei Lavrov
Un diplomat chinez de rang înalt a călătorit la Moscova pentru a se întâlni sâmbătă cu oficiali ruși, inclusiv cu ministrul de externe Serghei Lavrov, anunță CNN. Vizita are loc în timp ce China se confruntă cu critici și presiuni din partea Occidentului pentru că nu a denunțat invazia din Ucraina.
Liu Xiaoming, reprezentantul Chinei pentru afacerile coreene, a declarat prin Twitter că a avut deja „discuții aprofundate despre situația din Peninsula Coreeană și despre chestiuni internaționale de interes reciproc".
Liu a mai spus că a avut primele discuții față în față cu ministrul adjunct de externe rus Igor Morgulov.
Vizita emisarului chinez vine după ce Coreea de Nord a confirmat că a testat un nou tip de rachetă balistică intercontinentală, ceea ce a reprezentat primul său test cu rază lungă de acțiune din ultimii peste patru ani, marcând o potențială nouă eră de confruntare regională, precum și stârnind îngrijorarea vecinilor săi, inclusiv a Rusiei și Chinei.
China nu a condamnat invadarea Ucrainei
China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică. Conform unor oficiali de la Washington, Beijingul analizează posibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei. China nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste informaţii. În schimb, Rusia a anunţat că nu a cerut asistenţă militară din partea Chinei.
Alianţa Nord-Atlantică a cerut Chinei să evite oferirea de susţinere militară sau economică Rusiei în contextul invaziei în Ucraina, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul summitului de la Bruxelles.
"Lderii statelor NATO au cerut Chinei să se abţină să susţină eforturile de război ale Rusiei. China nu trebuie să ofere susţinere economică sau militară pentru invazia rusă. În schimb, Beijingul ar trebui să îşi folosească influenţa semnificativă asupra Rusiei, pentru a promova o soluţionare imediată pe cale paşnică", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată la sediul NATO din Bruxelles.
"Mesajul nostru adresat Chinei este că trebuie să fie alături de restul lumii. Trebuie să condamne războiul brutal împotriva Ucrainei, să nu susţină Rusia nici prin mijloace economice, nici la nivel militar", a insistat secretarul general NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News