China a demarat o serie de „microagresiuni militare“ pentru a demoraliza Taiwanul, avertizează un expert din SUA. Ce urmărește Beijingul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Republica Populară Chineză recurge la microagresiuni militare pentru a demoraliza autoritățile taiwaneze.

În urma exercițiilor cu foc real la scară mare, China recurge la microagresiuni militare pentru a-i demoraliza pe liderii din Taiwan, a scris un expert în China de la Universitatea Johns Hopkins.

După ce președintele Camerei Reprezentanților din Statelor Unite, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei la începutul lunii august, China a lansat o serie de manevre masive de-a lungul coastei sale, cu rachete zburând prin spațiul de deasupra Taiwanului.

Cu toate acestea, strategia Beijingului a trecut de atunci într-o nouă fază de „microagresiuni geopolitice”, a menționat Hal Brands, profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins, într-o opinie publicată pe Bloomberg News.

Era probabil ca Republica Populară Chineză să intensifice constrângerea în „zona gri” dintre pace și război. Acesta a dat exemplul survolărilor spațiului aerian al Taiwanului, intruziunile în apele sale teritoriale și interceptările de zboruri și nave.

Scopul ar fi în mare parte psihologic, arătând incapacitatea guvernului din Taiwan de a rezista constrângerii. Taipei fie ar putea răspunde militar, riscând escaladarea, fie rămâne pasiv și pare impotent, a scris Brands.

Într-un astfel de scenariu, administrația Biden va trebui, de asemenea, să aleagă între o abordare dură cu sancțiuni împotriva Chinei sau un răspuns liniștit cu livrări de arme, în timp ce se confruntă cu presiuni din partea Congresului și a Taiwanului.

Potrivit lui Brands, care face parte din Consiliul de Politică pentru Afaceri Externe al Departamentului de Stat, oficialii din Taiwan cred că ar fi necesară o reacție dură pentru a împiedica China să interpreteze greșit voința poporului taiwanez de a lupta și presupunerea că o invazie va avea succes, scrie TaiwanNews.

Zvonurile potrivit cărora în China a avut loc o lovitură de stat militară și Xi Jinping a fost arestat nu se confirmă

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară, relatează publicaţia Newsweek.

Xi şi hashtagul #ChinaCoup domină reţeaua de socializare după ce zeci de mii de utilizatori au răspândit zvonuri neconfirmate despre arestarea preşedintelui şi înlăturarea sa de la putere de către Armata de Eliberare a Poporului chinez.

Această speculaţie, care nu a fost luată în discuţie de nicio sursă de încredere, vine în timp ce mai multe curse aeriene care urmau să decoleze din capitala Beijing au fost anulate şi alte relatări neverificate vorbesc despre trenuri şi curse de autocar care de asemenea urmau să plece din Beijing anulate la rândul lor.

O înregistrare video de asemenea intens distribuită pe Twitter şi cu autenticitate neconfirmată susţine că arată o coloană de 80 de vehicule militare ce s-ar îndrepta spre Beijing (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel