China a crescut achizițiile de gaze din Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
China a crescut achizițiile de gaze din Rusia / Foto: Pixabay
China a crescut achizițiile de gaze din Rusia / Foto: Pixabay
China a crescut achizițiile de gaze din Rusia în timpul lockdown-ului din luna martie.

Rusia continuă să crească livrările de gaze către China, atât sub formă lichefiată, cât și prin conducte, în ciuda faptului că țara a redus drastic importurile de GNL pe fondul noilor măsuri restrictive în legătură cu pandemia de coronavirus. Acest lucru este evidențiat de datele statisticilor vamale din China, scrie Interfax.

Rusia a livrat Chinei 0,6 miliarde de metri cubi în martie m de gaz sub formă de GNL (aproximativ 7 loturi), care este volumul maxim din ultimele șase luni. Este aproape de două ori mai mult decât cu un an mai devreme (345 milioane de metri cubi).

În Rusia, GNL de mare tonaj este produs de uzina Sakhalin-2 (coproprietari ai Gazprom, Shell, Mitsui, Mitsubishi) și Yamal LNG (participanții sunt NOVATEK, TotalEnergies, CNPC chinezesc și SRF).

Presa rusă scrie că GNL american nu a fost încă furnizat pe piața chineză în martie. Anterior, în ianuarie, s-ar fi înregistrat și zero livrări, iar în februarie un tanker cu GNL din Statele Unite a ajuns în China. Europa încearcă în mod activ să reducă dependența de gazul rusesc prin resurse alternative, inclusiv GNL din Statele Unite. Piața europeană a GNL din SUA este cea mai convenabilă și apropiată din punct de vedere logistic.

Statele BRICS, informate de Serghei Lavrov despre războiul din Ucraina. China, atac la adresa NATO și a Occidentului

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a informat joi pe omologii săi din statele BRICS despre evoluţia campaniei militare ruse în Ucraina, transmite Agerpres. Lavrov a vorbit despre invazia țării vecine în timpul unei reuniuni ministeriale a acestui grup format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Spre deosebire de statele occidentale, ţările BRICS s-au abţinut să critice agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Mai mult, China, de pildă, a considerat că Occidentul şi NATO sunt direct responsabile pentru acest conflict şi a criticat extinderea NATO către est, precum şi expedierea de arme către Ucraina, acţiune care conform Beijingului nu face decât să agraveze conflictul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel