China a aselenizat pe partea întunecată a Lunii. Ce se va întâmpla cu mostrele recoltate din sol
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Chinezii au ajuns pe Lună. Iată la ce vor să folosească mostrele de sol selenar.

Sonda chineză Chang’e-6a a reușit să coboare cu succes pe partea întunecată a Lunii în dimineața zilei de duminică, ora Beijingului, marcând astfel un pas important în explorarea spațială, scrie BBC.

Această misiune face parte dintr-un amplu efort de consolidare a poziției Chinei ca lider în domeniul explorării spațiale, având ca țintă trimiterea de astronauți pe Lună până în 2030. Sonda Chang’e-6 a realizat aterizarea în bazinul Aitken de la Polul Sud al Lunii, demonstrâd un avans tehnologic de necontestat al țării în această domeniu. Chinezii vor începe să preleveze lunar probe de sol.

Ce vor face cu mostrele

Este de așteptat ca probele colectate de sonda Chang’e-6 să ofere date valoroase despre istoria și evoluția Lunii, a Pământului și a întregului sistem solar.  Sonda va efectua prelevări de praf și rocă selenară utilizând un burghiu și un braț mecanic, operațiune ce va avea loc în craterul de impact Apollo Basin. Mostrele cu o greutate de până la 2 kilograme vor fi depozitate într-un vehicul de ascensiune, care va reveni apoi pe orbita lunară și va fi conectat la o capsulă de întoarcere.

În final, capsula va reveni pe Pământ, urmând să aterizeze în Mongolia Interioară, China. Comunicarea cu sonda Chang’e-6, aflată pe partea întunecată a Lunii, este asigurată de satelitul Queqiao-2, plasat pe orbita lunară în luna martie.

Planuri ambițioase

China s-a bucurat de o realizare similară și cu sonda Chang’e-4 în 2019. Misiunea actuală, lansată la 3 mai și estimată să dureze 53 de zile, ar putea marca un moment cheie în istorie. Planurile ambițioase ale Chinei includ stabilirea unei baze de cercetare la polul sud al Lunii, o zonă presupusă a conține resurse de gheață de apă. Această reușită vine într-un moment în care numeroase națiuni, printre care și Statele Unite, sunt tot mai active în căutarea avantajelor explorării lunare extinse.

China intenționează să lanseze încă două misiuni din seria Chang’e, pe măsură ce avansează spre obiectivul său de a aduce astronauți pe Lună până în 2030. 

Aselenizarea poate fi văzută aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel