Chifu: ”Cum ne va influența noua administrație Biden”. Noul început, după epoca Trump, privește toată omenirea
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul de politică externă Iulian Chifu a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre modul în care noua administrație Biden se va raporta la politica externă a Statelor Unite ale Americii.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, analistul de politică externă Iulian Chifu a vorbi despre cum noua administrația Biden va trata problema Iranului, dar și problema Chinei, în contextul în care Donald Trump a aplicat sancțiuni dure celor două state. De asemenea, Iulian Chifu a vorbit despre reconectarea SUA cu Europa, pe fondul invitației pe care Joe Biden a primit-o de la șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell (vezi AICI):

„Și în cazul Iranului, dar și în cazul Chinei, va exista o continuitate în politici, chiar dacă nuanțele și tipul de comportament va fi diferit. Va fi mult mai diplomatic și mai apropiat establishment-ului american. În ceea ce privește relația cu Iranul, dorința lui Joe Biden va fi să revină în acordul nuclear cu Teheranul. Totuși, nu o va putea face până când Iranul nu va intra în regulile jocului în privința cantității de uraniu îmbogățit pe care o are în dotare. Sunt probleme mari pentru că Teheranul pare să aibă cantitatea pentru o bombă nucleară. Ar trebui să scape de acest uraniu. De asemenea, mai există două precondiții care țin de ingerința și acțiunile sale din Orientul Mijlociu, interpretate și ca susținere a terorismului, iar echilibrele ar trebui să fie reașezate astfel încât SUA să poată reveni în cadrul acordului, lucru pe care Joe Biden și-l dorește.

În relația cu China, vorbim de o variantă de continuitate. Acest lucru nu înseamnă că Joe Biden va relansa războiul economic, dar nici nu va face pași în spate în privința multora dintre punctele puse pe masă în dezbaterile bilaterale și care au fost sancționate în epoca Trump. Sunt multe teme de discutat, iar schimbările vor fi moderate în sensul în care establishment-ul american are evaluările cele mai clare în ceea ce privește evoluția Chinei și contondența între Washington și Beijing. Nu mă aștept la o schimbare de profunzime la 180 de grade, ci doar la o schimbare de nuanțe, de tonalități, de exprimare. Evaluările sunt aceleași și vin de la instituții indiferent de președinte, cu atât mai mult în cazul lui Biden care este legat de toată această infrastructură instituțională.

Totuși, există o discuție în privința eficienței măsurilor Trump, a sancțiunilor și creșterilor de taxe, în privința importurilor și exporturilor. Totul depinde de evaluările establishment-ului american, iar deciziile se iau în comun în funcție de evaluările de acolo.“

Relația cu Uniunea Europeană

L-am întrebat pe Iulian Chifu cum vede relansarea relațiilor dintre UE și SUA, pe fondul unei abordări diferite a pandemiei de coronavirus între Bruxelles și fosta administrație de la Washington, D.C.:

„Modul de a trata pandemia de către administrația Trump a fost privită cu reticență peste ocean, iar lucruri precum libera circulație poate fi afectată de modul în care funcționează combaterea pandemiei pe cele două maluri ale Atlanticului. Eu cred că este cea mai mică dintre preocupări. Vom avea o detensionare profundă și o reangajare a Americii, o reconectare transatlantică pe care o așteptăm. Am văzut declarațiile lui Josep Borell în care acesta a spus că îl așteaptă pe Joe Biden în Europa, iar această reconectare înseamnă foarte mult în privința coeziunii și forței Occidentului“, a punctat Iulian Chifu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel