Data actualizării:
Data publicării:

Tratamente inovative BPOC. Prof. dr. Mihălţan: Combat simptomele, dar reduc şi mortalitatea

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels

Prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, a vorbit despre chestionarul care poate depista bolile grave. 

Chestionar la farmacie cu care se pot salva vieţi

"Vedeţi necesar şi posibil un program de monitorizare a BPOC în colaborare farmacişti-medici?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Da, se pot cupla astfel de screening-uri plecând de la un chestionar la farmacie la un screening de spirometrie în serviciile de pneumologie. E fezabil, poate fi un proiect de anvergură pentru o ţară în care ştim că 8,5-10 până la suta de mii de persoane sunt cu bronşite cronice şi emfizem. E o presiune pe servicii. 

La BPOC  mai funcţionează o lege nescrisă. Cu cât depistezi mai repede, cu atât beneficiile de la terapiile moderne funcţionează mai bine. Aceste terapii nu sunt puţine şi sunt într-o zonă foarte interesantă.

Combatem tot ce înseamnă simptomatologie şi ameliorăm calitatea vieţii, dar sunt terapii care intervin şi pe mortalitate şi pe exacerbări. Deci orice precocitate a depistării BPOC într-o echipă multidisciplinară care integrează farmacistul este binevenită", a declarat prof.dr. Mihălţan la dezbaterea Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții, organizată de DC MEDIA GROUP. 

Youtube video image

Noi servicii medicale standard în FARMACII? Rafila și Streinu Cercel ”zdruncină” sistemul

Concret, aceştia propun ca în farmaciile din ţară să poată fi efectuate servicii medicale simple, dar care momentan se fac, de principiu, doar la medicul de familie sau în spital. 

"În momentul de faţă, există şi disponibilitate din partea unor lanţuri de farmacii pentru a participa la programele de vaccinare. Vorbesc de vaccinările din programele auxiliare programului naţional de vaccinare. Vaccinarea antigripală este una care se poate face foarte uşor la nivelul farmaciilor cu circuit deschis. Mai mult decât atât, cred că farmaciştii ar trebui să îşi schimbe statutul şi responsabilităţile pe care le au în societate în secolul XXI. Asta pentru că farmaciştii fac multă chimie, anorganică, organică, deci ei cunosc bine înlănţuirile dintre substanţele pe care le prescriu şi componentele organismului nostru şi modalitatea prin care aceste substanţe au sau nu interferenţe cu substanţe din organismul nostru. Ei ar putea să fie o placă turnantă pentru informarea de calitate a persoanelor care ajung în farmacie, şi mă refer aici şi la persoanele sănătoase care vin să cumpere medicamente pentru cei din jurul lor. 

Nu trebuie să uităm de medicul de familie, dar el are de dat diagnostic, de stat de vorbă cu pacienţii, are multe alte lucruri de făcut. Când ajungi la ghişeu în farmacie, ţi se poate da şi un pliant cu informaţii, ţi se poate arăta ce e mai important, cum poţi să previi eventuale boli sau eventuale complicaţii, dacă sunt comorbidităţi. 

Dacă în Franţa vaccinarea antigripală se face de uz curent, nu văd de ce nu am putea face şi noi în România. Şi în pandemie s-a lansat discuţia ca farmaciile să contribuie la vaccinare, dar nu s-a finalizat. Odată deschisă această uşă, ea poate fi accesată şi impusă în practica de zi cu zi", a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel la dezbaterea "Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții", organizată de DC MEDIA GROUP. 

CITEŞTE AICI CE SPUNE PROFESORUL ALEXANDRU RAFILA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel