Cherecheș, adus în țară pentru executarea pedepsei. Alina Gorghiu: Până la sfârșitul acestei luni vom avea fugarul. Hotărârea instanței poate fi atacată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Alina Gorghiu, ministra Justiției, a făcut declarații de ultimă oră despre aducerea în țară a lui Cătălin Cherecheș.

„După cum știți, una dintre prioritățile cheie pe care le-am avut, ca ministru al Justiției, din partea Partidului Național Liberal, este tema fugarilor. Nu trece săptămână să nu vă țin la curent cu propuneri de modificare a legislației, în sensul îmbunătățirii aducerii fugarilor în România. Nu trece săptămână fără să vă fac un bilanț legat de numărul celor aduși înapoi în România. Aducerea lor în țară este o prioritate nu doar a mea, ci a Guvernului României și a statului român.

În această după-amiază, ni s-a comunicat oficial, de către justiția din Germania, faptul că va fi predat alt fugar cu nume sonor, și anume Cătălin Cherecheș. Instanța din Munchen a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român. Le mulțumesc tuturor autorităților din România implicate în această procedură și tuturor autorităților și instituțiilor din afara României! S-a dovedit încă o dată că nivelul de cooperare în materie penală cu Germania este unul de excepție”, a precizat Gorghiu.

„Cătălin Cherecheș va rămâne în arest până la momentul preluării de către autoritățile competente din România. Termenul este prevăzut de decizia cadru referitoare la mandatul european de arestare. Mai exact, termenul este de 10 zile de predare de la hotărârea luată de instanța din Germania. În speță, până la sfârșitul acestei luni vom avea fugarul în penitenciarul din România.

Pentru corecta dumneavoastră informare, vă spun că Parchetul din Munchen, în comunicarea făcută astăzi, ne-a informat faptul că această hotărâre a instanței poate fi atacată, însă procedura de predare a lui Cătălin Cherecheș în România nu este cu nimic afectată. Organele competente îl vor prelua în termenul legal și o să fie încarcerat până la sfârșitul lunii, așa cum vă spuneam”, a continuat aceasta.

Comunicatul de presă al Poliției Române:

„În urma cooperării polițienești internaționale dintre Poliția Română și structurile de poliție din Germania, precum și a deciziei justiției germane, o escortă a Poliției Române îl va aduce în țară pe bărbatul din Baia Mare, în vederea executării mandatului, la o dată ce va fi stabilită de comun acord, cu partenerii germani.

Reamintim faptul că, în seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, bărbatul, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. 

Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în soluționarea acestui caz.”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel