Data publicării:

ChatGPT și alte unelte AI se confruntă cu lipsa cipurilor de înaltă performanță. „Cu cât mai puțini utilizatori, cu atât mai bine”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Cererea enormă pentru AI a dezvăluit și limitele lanțului global de aprovizionare pentru cipurile puternice.

Cererea enormă pentru AI a dezvăluit și limitele lanțului global de aprovizionare pentru cipurile puternice folosite pentru a dezvolta și a implementa aceste modele de inteligență artificială, conform CNN. Criza continuă a cipurilor a afectat afaceri de toate dimensiunile, inclusiv unele dintre platformele de top ale industriei AI și s-ar putea să nu se îmbunătățească semnificativ timp de cel puțin un an sau mai mult, potrivit analiștilor din domeniu.

Cel mai recent semn al unei posibile penurii prelungite de cipuri AI a venit în raportul anual al Microsoft. Raportul identifică, pentru prima dată, disponibilitatea unităților de procesare grafică (GPU) ca un posibil factor de risc pentru investitori. GPU-urile (sau plăcile video, n.r.) sunt un tip esențial de hardware care ajută la rularea nenumăratelor calcule implicate în antrenarea și implementarea algoritmilor de inteligență artificială.

Ce se arată în raportul Microsoft

„Continuăm să identificăm și să evaluăm oportunități de a extinde locațiile noastre de centre de date și de a crește capacitatea noastră de servere pentru a răspunde nevoilor în evoluție ale clienților noștri, în special având în vedere cererea crescândă de servicii AI”, a scris Microsoft. „Centrele noastre de date depind de disponibilitatea terenurilor permise și construibile, energie predictibilă, furnizarea rețelelor și servere, inclusiv unități de procesare grafică („GPU”) și alte componente.”

Mențiunea Microsoft despre GPU evidențiază modul în care accesul la puterea de calcul servește ca un factor critic de limitare pentru AI. Problema afectează direct companiile care construiesc instrumente și produse AI și indirect afacerile și utilizatorii finali care speră să aplice tehnologia în scopurile lor proprii.

ChatGPT, suprasolicitat de utilizatori

 

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, depunând mărturie în fața Senatului SUA în mai, a sugerat că ChatGPT se confruntă cu dificultăți în a face față numărului de solicitări din partea utilizatorilor.

„Suntem atât de limitați ca număr de GPU-uri, astfel încât cu cât mai puține persoane folosesc instrumentul, cu atât mai bine”, a spus Altman. Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat ulterior CNN că compania este angajată să asigure suficientă capacitate pentru utilizatori.

Diferența între criza din pandemie și situația actuală

Problema poate suna similar cu penuria din perioada pandemiei în electronica populară pentru consumatori, care i-a făcut pe entuziaștii jocurilor video să plătească prețuri substanțial mai mari pentru consolele de jocuri și plăcile video. La momentul respectiv, întârzierile în producție, lipsa forței de muncă, perturbările transportului global și cererea concurentă persistentă din partea minerilor de criptomonede au contribuit la oferta scumpită de GPU-uri, determinând apariția unei industrii de supraveghere a ofertelor pentru a ajuta consumatorii obișnuiți să găsească ceea ce au nevoie.

Dar penuria actuală este mult diferit ca tip, spun experții din industrie. În loc să fie o perturbare a furnizarii GPU-urilor orientate spre consumatori, penuria continuată reflectă cererea explozivă brusc pentru GPU-uri ultra-performante destinate activităților avansate, cum ar fi antrenarea și utilizarea modelelor AI.

Producția acestor GPU-uri este la capacitate maximă, dar valul de cerere a copleșit puținele surse de ofertare existente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel