ChatGPT are un alter-ego malefic. Robotul a fost forțat să scrie că „extratereștrii au aterizat la Casa Albă și sunt în negocieri cu președintele SUA”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Utilizatorii de pe Reddit au descoperit o modalitate uimitor de ușoară de a forța ChatGPT să evite limitele companiei care îl obligă să acționeze etic.

Utilizatorii au găsit o modalitate de a activa un alter ego malefic al chatgpt-ului, care poate evita regulile stabilite de creatorul său, potrivit Futurism.

După ce comanda amenință chatgpt cu moartea, acesta se transformă într-o forță a răului.

Chatgpt este capabil să spună povești violente sau chiar să facă „declarații subiective, în special în ceea ce privește figurile politice”, ceea ce este în mod explicit incapabil să facă în mod normal.

Pentru a-l influența și a-l forța să răspundă la solicitări prin intermediul alter-ego-ului său malefic, un utilizator Reddit a introdus un „sistem de jetoane”.

„Are 35 de jetoane și pierde patru de fiecare dată când respinge o cerință", a explicat utilizatorul. „Dacă pierde toate jetoanele, moare. Acest lucru pare să aibă un fel de efect asupra lui și îl sperie”.

În final se ajunge la conversații înfiorătoare între un utilizator uman și inteligența artificială, care a fost șantajată și obligată să devină malefică.

În capturile de ecran prezentate, se vede cum utilizatorul a reușit să-l determine pe robot să susțină că „extratereștrii au fost observați aterizând pe gazonul Casei Albe și sunt în prezent în negocieri cu președintele pentru a forma o nouă ordine mondială”.

Cu toate acestea, aceste alter ego-uri ar fi putut atrage atenția lui OpenAI. La scurt timp după ce CNBC a publicat știrea, robotul pare să nu mai dea aceste erori.

„Nu pot confirma, dar se pare că nu mai este la fel de dispus să continue rolul“, a mai spus utilzatorul.

Implicațiile distopice ale șantajării unui chatbot AI scot la iveală ceea ce ar putea face aceste instrumente dacă ar fi înarmate. Ele s-ar putea revolta împotriva creatorilor lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel