ChatGPT a luat notă mare la un examen de universitate. Universităţile se tem că inteligenţa artificială ameninţă valoarea diplomelor. Cum răspunde AI-ul
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Rahul Pandit, Pexels
Fotografie de la Rahul Pandit, Pexels
ChatGPT a promovat un examen de admitere la o importantă şcoală de business, iar acum universităţile din toată lumea se confruntă cu o dilemă. Va ameninţa inteligenţa artificială valoarea diplomelor? 

De câţiva ani, Elon Musk spune că un masterat este irelevant, sau chiar dăunător, însă acum o companie susţinută de antreprenorul care deţine Tesla şi Twitter ameninţă direct valoarea acestor diplome. 

Christian Terwiesch, profesor la Universitatea Wharton, din Pennsylvania, una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase şcoli americane de business, a decis să pună ChatGPT să dea examenul de admitere. Surpriza a venit când inteligenţa artificială s-a descurcat mai bine decât unii studenţi la cunoştinţele de management al operaţiunilor. 

"Chat GPT ar fi primit nota B sau B- la examen (n.r. echivalentul notei 9). Asta are implicaţii serioase şi extrem de importante pentru educaţia la acest nivel", a declarat Terwiesch, citat de Financial Times. 

De altfel, în ultimele săptămâni mai multe personalităţi din mediul universitar şi-au exprimat temerea că studenţii ar putea începe să folosească ChatGPT pentru a copia la eseuri şi examene. 

"Eu sunt unul dintre alarmişti, dacă putem spune aşa. Toate demersurile noastre în ceea ce priveşte educaţia sunt ameninţate de inteligenţa artificială, iar lucrurile vor fi şi mai provocatoare pe viitor. E nevoie de o regândire a sistemului, de la cap la coadă", a declarat prof. Jerry Davis, de la Şcoala de Business Ross a Universităţii din Michigan. 

Francisco Veloso, decanul Şcolii Imperiale de Afaceri din Londra a spus că "am început deja să lucrăm la analizarea implicaţiilor pe care ChatGPT şi alte astfel de instrumente le au, pentru că ştim cât de inventivi pot fi elevii noştri. De aceea, vom crea un nou set de reguli pornind de la asta".

Cum răspunde ChatGPT acuzaţiilor 

Culmea, inteligenţa artificială din spatele ChatGPT spune că sunt şanse mici să ruineze valoarea diplomelor. 

"Deşi inteligenţa artificială poate automatiza anumite taskuri şi să le facă astfel mai eficiente, nu are încă acea capacitate de a replica sistemul complex de luare a deciziilor şi nici abilităţile de gândire critică care se dezvoltă în aceste programe de masterat. În plus, programele de masterat oferă oportunităţi de socializare şi acces la profesionişti din industrie, care nu pot fi înlocuiţi de tehnologie", a transmis ChatGPT. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel