Data publicării:

Charles Michel, președintele CE, și-a luat scutire medicală ca să nu dea ochii cu parlamentarii, după anunțul candidaturii la europarlamentare

Autor: D.C. | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele în exercițiu al Consiliului European, Charles Michel,  și-a luat scutire medicală pentru a nu participa la întâlnirea cu parlamentarii, după anunțul suprinzător că își părăsește postul în iulie, cu trei luni înainte de închierea mandatului.

"Președintele în exercițiu al Consiliului European, Charles Michel, nu va participa la dezbaterea planificată cu membrii Parlamentului European în această săptămână, în cadrul căreia era așteptat să fie confruntat cu întrebări dificile cu privire la surprinzătoarea sa decizie de a candida în următoarele alegeri europene. Michel urma să participe la ședința plenară de la Strasbourg miercuri, împreună cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a explica relațiile UE cu Orbán în probleme legate de statul de drept. În decembrie, Bruxellesul a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile UE înghețate pentru Ungaria, provocând o puternică reacție din partea Parlamentului European. Acum, Michel o lasă pe Ursula von der Leyen să se descurce singură, a spus un oficial al Parlamentului, referindu-se la președintele Comisiei, care totuși este așteptat să participe la dezbatere.

Michel nu poate participa la confruntarea cu parlamentarii din cauza unui "lumbago acut" - adică are dureri de coloană inferioară - a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European pentru POLITICO.

"La indicația medicului, președintele trebuie să-și restricționeze mișcările", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că acesta va vorbi în fața Parlamentului abia "la începutul lunii februarie".

Michel a stârnit furia oficialilor UE, diplomaților europeni și a parlamentarilor săptămâna trecută cu anunțul neașteptat că va candida pe lista pentru Parlamentul European în iunie, având mari șanse să obțină un loc. Dacă este ales, Michel ar trebui să demisioneze din funcția sa actuală în mijlocul lunii iulie - cu trei-patru luni înainte de încheierea mandatului său de președinte al Consiliului, în noiembrie.

Gestul fostului prim-ministru belgian a fost perceput ca un semn că acordă mai multă importanță viitorului său politic decât rolului său actual. De asemenea, a amenințat să declanșeze o cursă frenetică pentru ocuparea următoarelor funcții de top din UE mai devreme decât planificat, deoarece decizia lui Michel deschide calea pentru prim-ministrul eurosceptic al Ungariei, Viktor Orbán. În cazul demisiei liderului UE, președintele interimar este, de regulă, reprezentantul țării care deține președinția rotativă, care prezidează întâlnirile liderilor europeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel