CFR Călători, proiect pilot: Biletele vor putea fi cumpărate în tren cu telefonul sau cardul
Autor: Andrada Oana | Publicat pe: 14 sep 2021, 19:36
WhatsApp
Foto ilustrativ CFR Călători
Foto ilustrativ CFR Călători
CFR Călători implementează un nou sistem care facilitează verificarea/validarea și emiterea legitimațiilor de călătorie. În prima etapă, proiectul pilot cuprinde trenuri de pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur. Vor putea fi cumpărate bilete online și la vagon cușetă sau dormit.

CFR Călători a anunțat, marți, că implementează de miercuri, 15 septembrie 2021 – după ora 14:00, un proiect pilot prin care este facilitată verificarea/validarea și emiterea legitimațiilor de călătorie în tren prin intermediul dispozitivelor mobile.

'Personalul de tren va fi dotat cu dispozitive compuse din aparate mobile dotate cu NFC (pentru plata cu card contactless) și capabilități de scanare a codurilor de bare / coduri QR, precum și imprimante termice pentru tipărirea biletelor.

Soluția implementată cuprinde asigurarea transmisiei de date (între dispozitivele mobile si arhitectura centrală a sistemului), soluție MDM (de management și securizare a flotei de dispozitive) și software de emitere și validare a biletelor la bordul trenurilor, ca parte integrantă a sistemului de emitere electronică XSell utilizat în prezent de CFR Călători.', a precizat CFR Călători. 

În continuare, compania a informat că 'pentru realizarea de tranzacții prin utilizarea instrumentelor electronice de plată contactless, s-a încheiat un protocol de colaborare pentru testarea aplicației software, Alpha PhonePOS, pusă la dispoziție de Alpha Bank România, prima aplicație Tap to Phone lansată de o bancă pe piața locală.'

Proiectul reprezintă o etapă a digitalizării și automatizării proceselor interne comerciale ale CFR Călători, respectându-se totodată recomandările OMS privind reducerea plăților în numerar în contextul pandemiei COVID 19, a adăugat compania.

Prima etapă: 60 de trenuri de pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur 

În prima etapă a proiectului pilot sunt cuprinse cele 60 de trenuri de pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur, unde călătorii au la dispoziție posibilitatea achiziționării biletelor de călătorie în tren cu plata acestora cu  orice tip de dispozitiv electronic de plată contactless (Mastercard sau Visa): card, telefon, ceas sau brățară inteligentă.

'Ulterior în maxim 45 de zile soluția va fi implementată la personalul de tren care deservește vagoanele de dormit și cușetă.', a mai transmis CFR Călători.

'Finalizarea implementării acestei soluții la toate vagoanele de dormit și cușetă va asigura o servire mai rapidă, mai facilă a călătorilor în tren și reducerea timpului limită stabilit, la achiziționarea biletelor online la aceste vagoane, astfel încât călătorul să își poată procura / cumpăra bilete online la vagon cușetă sau dormit până cu cca 15 minute înainte de plecarea trenului din stația de îmbarcare.', a conchis CFR Călători într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?