CEZ AS pleacă din Europa de Est și se reorientează spre Occident
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
CEZ AS, cel mai mare producător de energie din statele foste comuniste din Uniunea Europeană, îşi reduce unele operaţiuni din Balcani pentru a se extinde în Europa Occidentală, transmite Bloomberg. 

După ce în ultimul deceniu a cheltuit sute de milioane de dolari în sud-estul Europei, CEZ AS îşi modifică strategia, în urma unor conflicte cu autorităţile locale şi cele de reglementare. Grupul ceh de utilităţi este în negocieri pentru vânzarea termocentralelor pe cărbune şi a reţelei de distribuţie din Bulgaria. În Europa Occidentală, firma concurează cu giganţii E.ON SE şi Engie SA în domeniul energiei regenerabile. 

"Ne schimbăm strategia în privinţa noilor active, obiectivul fiind energia regenerabilă, în special în centrul şi în vestul Europei şi mai puţin în sud-est", a afirmat directorul financiar al CEZ, Martin Novak. 

Vânzarea activelor din Bulgaria, care ar urma să se finalizeze în următoarele luni, marchează sfârşitul perioadei de expansiune rapidă pe pieţele emergente, din Albania, România şi Turcia. Grupul ceh de utilităţi, care încă generează majoritatea energiei din termocentrale pe cărbune şi reactoare nucleare, intenţionează ca până în 2020 să-şi dubleze profitul din noile surse de energie, în încercarea de a-i ajunge din urmă pe rivalii din Europa Occidentală 

Strategia CEZ în Balcani a început să se năruie în urma scăderii preţurilor en gros şi a atacurilor guvernelor naţionaliste. În Albania, autorităţile i-au naţionalizat activele, iar Bulgaria a ameninţat în mod repetat că va revoca licenţa CEZ, acuzând grupul că ar fi încărcat facturile consumatorilor. Şi România a redus în ultimii ani schema de ajutor pentru energia regenerabilă, iar de la 1 ianuarie 2017 proiectele noi nu mai primesc certificate verzi, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel