CET Govora nu mai are cărbune decât pentru patru zile
CET Govora nu mai primeşte cărbune de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, anunţul a fost făcut joi de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, citat de Curierul de Râmnic.
Autor: Adi Stroescu
„Trebuie semnalat acest aspect foarte grav, în primul rând că, de la sine putere, SNLO a trimis o notificare prin care am fost anunţaţi că se sistează livrarea de cărbune pentru CET. SNLO a făcut un act adiţional contractului, în care a precizat că plata pentru cărbunele livrat se face până la ultimul leuţ, în luna imediat următoare, iar în caz contrar sistează livrarea. Un act adiţional făcut fără consultarea părţilor. De ieri, SNLO nu mai livrează cărbune pentru CET, iar CET-ul mai are combustibil fosil doar pentru patru zile”, a precizat Ion Câlea.
După cele patru zile, CET Govora ar fi nevoită să treacă pe gaz metan, spune Ion Câlea, fapt care ar duce la o scumpire a gigacaloriei cu aproximativ 54%.
SNLO a sistat livrarea cărbunelui din cauza unei datorii de 63 de milioane pe care CET Govora o are de achitat.
„Aici este un lanţ al slăbiciunilor pe care Ministerul Economiei l-ar fi putut rezolva dacă putea şi dacă dorea. CET Govora are de achitat către SNLO 630 de miliarde lei vechi. În acelaşi timp, Oltchim are de achitat către CET Govora 650 miliarde de lei vechi. Ministerul Economiei încă din vară a primit din partea noastră un memoriu în care prezentam o soluţie. Adică, Ministerul Economiei este acţionar majoritar şi la SNLO şi la Oltchim. Deci putea face o compensare între cele două societăţi, în mod direct, astfel încât CET-ul să fie scos din acest lanţ al slăbiciunilor”, a explicat Câlea.
Preşedintele CJ Vâlcea spune că urmează să intre totuşi suma de 47,3 milioane de lei în cuantumul datoriei CET şi speră că de această dată diferenţa care rămâne de achitat de către CET pentru SNLO să se regleze prin compensare directă între SNLO şi Oltchim.
„Până la rezolvarea situaţiei, pentru ca Râmnicul să nu fie în situaţia de a rămâne fără agent termic, Guvernul ar putea emite o ordonanţă, astfel încât CET-ul să poată folosi cărbune din rezerva naţională”, a adăugat Ion Câlea.
CET Govora primeşte lunar de la SNLO 190.000 de tone pentru care are de achitat 14 milioane de lei. CET Govora este o societate în subordinea Consiliului Judeţean şi furnizează agent termic pentru municipiul Râmnicu Vâlcea şi Băile Olăneşti la care se adaugă curent electric şi abur industrial pentru societăţile aflate în parcul industrial Râureni - Oltchim, Uzinele Sodice etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News