Certificatele verzi - înlocuite
Certificatele verzi ar putea fi înlocuite cu un nou sistem.
Certificatele verzi - schema de sprijin pentru energia regenerabilă - ar putea fi înlocuite cu un nou sistem de tarife fixe, intenţionând totodată să nu modifice impactul asupra preţului final al electricităţii plătit de consumatori, a declarat, miercuri, vicepreşedintele instituţiei, Zoltan Nagy-Bege, în cadrul unui eveniment pe tema eficienţei energetice.
În prezent, producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit un număr de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere aceste certificate verzi, care sunt în final plătite de toţi consumatorii, inclusiv de populaţie, în factura finală. Această schemă funcţionează în România încă din anul 2005.
[citeste si]
"Ieri (marţi - n.r.), în Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, a fost pe ordinea de zi Legea de aprobare a OUG 24/2017, care a venit cu unele măsuri, marea majoritate în favoarea producătorilor de regenerabile, dar, după un an de aplicare, am ajuns la concluzia că nu şi-a atins scopul această ordonanţă, iar, prin legea de aprobare, există posibilitatea să corectăm sau să venim cu noi modificări. Sens în care încă din decembrie ANRE a început discuţiile cu producătorii de energie regenerabilă şi în februarie - începutul lui martie am formulat mai multe amendamente la această OUG", a arăta oficialul ANRE.
Unul dintre amendamente vizează trecerea la sistemul de tarife fixe, aşa-numitul sistem feed-in tariff, propunere cu care au fost de acord toţi cei consultaţi de ANRE, a susţinut Nagy-Bege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News