Data publicării:
Certificate COVID-19. Andrei Baciu: Cum arată radiografia unui fake news
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a făcut, luni seară, radiografia unui fake news.
Potrivit lui Andrei Baciu, mesajele primite de foarte multe persoane, în ultima perioadă, au determinat 300.000 de persoane să reemită certificatele verzi.
„Cum arată radiografia unui fake news? Care îi este impactul? (...) Mesajele transmise în ultimele zile au determinat 300.000 de persoane să-și reemită certificatele verzi. În numai două zile! În acest caz, acțiunea declanșată a fost una nedăunătoare subiecților.
Până în 25 iulie, media numărului de certificate emise atingea 2.100 solicitări. În urma propagării extrem de rapide a respectivului mesaj, prin care se sugerează că există un termen limită pentru emiterea certificatelor de vaccinare, peste 300.000 persoane (peste 130.000 în data de 28.07 și peste 170.000 pe 29.07) au solicitat și generat documentul care atestă vaccinarea.
Rezultatul fake news-ului? Îngrijorarea populației și incercarea de a destabiliza platforma de emitere a certificatelor. În doar două zile, numărul solicitărilor a crescut cu 6500% și 8500%”, a scris Andrei Baciu, luni seară, pe contul său de Facebook.
„Din fericire, fake news-ul a putut fi demontat ușor și printr-o comunicare foarte intensă și bine organizată, desfășurată pe parcursul a câteva ore, situația a revenit la normalitate. De data asta a fost vorbva despre certificate Covid. Acum câteva saptamâni, însă, societatea românească a fost supusă unui fake news care viza așa-zisa criză a combustibilului, care a generat panică”, a mai spus Andrei Baciu.
Citește și...
Alexandru Rafila: Peste 5000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore
„5202 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital - paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus - am ajuns la un procent de 17,18%, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69%. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante", a spus, tot luni, ministrul Alexandru Rafila.
Citește și...
Coronavirus: Există trei tipuri de COVID-19 lung, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie
Există trei „tipuri” diferite de COVID-19 lung, potrivit cercetătorilor britanici, relatează luni DPA/PA Media.
Experţi de la King's College din Londra au declarat că ar exista trei "subtipuri" ale COVID-19, fiecare cu propriul set de simptome.
Cercetătorii au examinat 1.459 de pacienţi care trăiesc cu COVID-19 lung - definiţi de autorii studiului drept persoane care prezintă simptome timp de cel puţin 84 de zile după infectare - şi care au luat parte la studiul Zoe Health.
Versiunea prepublicare a studiului, dată publicităţii de medRxiv, susţine că persoanele cu COVID-19 lung ar fi împărţite în trei grupuri principale.
Primul îi include pe indivizii cu simptome neurologice, inclusiv oboseală, gândire înceţoşată şi dureri de cap - întâlnite cel mai frecvent în rândul celor care s-au infectat la momentul la care tulpinile dominante erau alfa şi delta.
Al doilea grup include pacienţi cu simptome respiratorii, inclusiv durere în piept şi dificultăţi de respiraţie. Aceste simptome au fost mai frecvente în rândul celor infectaţi în timpul primului val de coronavirus.
Pacienţii din ultimul grup se confruntă cu o gamă variată de simptome, inclusiv palpitaţii cardiace, dureri musculare şi schimbări la nivelul pielii şi părului, potrivit King's College.
Potrivit cercetătorilor, aceste trei subtipuri au fost evidente în toate variantele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News