Data publicării:
Cerșetorii din orașul suedez, Eskilstuna, nevoiți să obțină autorizație pentru a cerși
Oraşul Eskilstuna a devenit prima localitate din Suedia, unde cerşetorii trebuie să obțină un permis pentru a avea dreptul să cerşească pe străzi, potrivit cotidianului The Telegraph.
Conform deciziei autorităţilor locale, cei care începând de luna aceasta doresc să cerşească pe străzile oraşului Eskilstuna trebuie să solicite pe internet sau la o secţie de poliţie o autorizaţie care costă 250 de coroane suedeze (23,3 euro) şi este valabilă trei luni. Cerşitul fără această autorizaţie în zonele din Eskilstuna menţionate în respectiva decizie - centrul oraşul, zonele comerciale şi în exteriorul arenelor sportive, printre altele - va fi sancţionat prin amenzi.
Hotărârea a fost adoptată în luna mai de consiliul municipal, alcătuit din social-democraţi, liberali şi conservatori, dar aplicarea ei a fost amânată pentru că a fost contestată în justiţie. Impunerea acestei autorizaţii a provocat critici din partea mai multor organizaţii, care consideră că cerşitul devine astfel o infracţiune.
Primarul oraşului, social-democratul Jimmy Jansson, crede însă că nu este vorba despre persecutarea unor oameni, ci de răspunsul la o mare întrebare: Considerăm că trebuie normalizată cerşetoria în societatea de bunăstare suedeză ? Conform presei locale, poliţia din Eskilstuna a primit deocamdată opt cereri pentru eliberarea unei autorizaţii pentru cerşit.
Controverse în Suedia cu privire la interzicerea cerșitului
În februarie anul trecut, consiliul din Vellinge din sudul Suediei a votat pentru o interdicție totală. Dar mișcarea, care a fost puternic criticată de grupurile pentru drepturile omului, a fost oprită de instanțele de judecată. Guvernul Suediei a examinat legislația care face ilegal să profite de cerșit. S-a adresat grupurilor care exploatau persoane vulnerabile.
Schema de licențiere a fost un compromis. Cu toate acestea, până la intrarea în vigoare a inițiativei a fost nevoie de mai mult de un an de lupte legale. Jimmy Jansson, consilier local social-democrat din Eskilstuna, a declarat că legea îi va ajuta pe cei vulnerabili și fără adăpost, punându-i în contact mai strâns cu autoritățile și serviciile sociale. „Nu este vorba despre hărțuirea persoanelor vulnerabile, ci de a încerca să răspundă întrebării mai mari: dacă credem că cerșitul ar trebui să fie normalizat în cadrul modelului suedez de bunăstare”, a spus dl Jannson pentru ziarul Aftonbladet.
„Aud multe critici cu privire la orice încercări de reglementare a cerșetorilor, dar nu văd aceeași putere și energie îndreptată către faptul că oamenii sunt nevoiți să cerșească în primul rând.” Unii cerșetori au încercat să evadeze schema de licențiere vânzând afine.Până în prezent, potrivit televiziunii de stat SVT, au fost primite opt cereri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News