Cernobîl. Trupele ruse au părăsit centrala nucleară cu ostatici
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost eliberată de forțele ruse, care au plecat cu tot cu ostaticii din armata ucraineană.
Trupele ruse care au părăsit joi centrala de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici, au declarat joi seară la Kiev oficiali ucraineni, transmite AFP, citat de Agerpres.
"Părăsind centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat pe Telegram agenţia ucraineană de stat Energoatom, citând angajaţi.
Nu este clar câţi soldaţi ucraineni au fost ţinuţi ostatici de forţele ruse.
Cernobîlul le-a revenit ucrainenilor
Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.
Sky News nu a verificat această informație, dar dacă este corectă, aceasta coroborează rapoartele potrivit cărora forțele rusești s-au retras din regiune.
Trupele venite din Rusia au părăsit Cernobîl, a anunțat, joi, compania nucleară de stat din Ucraina, potrivit Sky News.
În același timp, Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a sosit joi la Kaliningrad, în Rusia, pentru discuții cu înalți oficiali, pentrru a încerca să asigure siguranța instalațiilor nucleare din Ucraina, potrivit Sky News.
Centrala Zaporizhzhia este încă în mâinile rușilor
O a doua instalație nucleară, Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, rămâne sub controlul trupelor rusești, potrivit Mediafax.
Forţele ruse au început să se retragă din zona Cernobîl, conform Pentagon. Soldaţii ruşi nu se îndreaptă, însă, spre Moscova. Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar "Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, părăsind Cernobîl şi mergând în Belarus", a declarat presei acestui înalt responsabil care a solicitat anonimatul.
"Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii", a adăugat el.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News