Cernobîl. Cercetătorii, nouă teorie privind cel mai mare dezastru nuclear
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
cernobil
cernobil
În anul 1986, centrala nucleară Cernobîl din nordul Ucrainei devenea locul celui mai mare accident nuclear din istorie, unde unul dintre cele patru reactoare a explodat.

După ce multă vreme s-a crezut că accidentul a fost determinat de o explozie a aburului, acum, un nou studiu arată altceva.

Fizicianul Lars-Erik De Geer şi echipa sa de de cercetători suedezi de la Universitatea Stockholm, susţin că prima explozie a fost una nucleară.

Dacă au dreptate, descoperirile ar contrazice ceea ce se credea despre dezastrul nuclear şi, de asemenea, ar contrazice ideea conform căreia o astfel de explozie nucleară ar fi imposibilă într-o centrală.

Potrivit acestora, materialul radioactiv ar fi ajuns mai sus în atmosferă.

Examinarea a scos la iveală că explozia a topit o placă de oţel groasă de doi metri, aflată sub miezul reactorului, ceea ce ar indica o explozie nucleară.

Mai mult, un martor ocular, un pescar, a relatat că a văzut o lumină albastră deasupra reactorului, care ar confirma teoria fizicienilor.

Explicaţia se potriveşte şi cu versiunile anterioare ale evenimentelor: miezul a reacţionat cu grafitul, care ar fi declanşat prima explozie.

În ciuda acestui studiu, este foarte posibil să nu ştim niciodată ce a declanşat această explozie sau, altfel spus, care este lanţul complet de greşeli care a dus la această catastrofă. 

”Noua teorie îmbogăţeşte înţelegerea noastră asupra efectelor severe care pot fi rezultatul defecţiunilor de proiectare în astfel de reacţii”, a spus De Geer pentru Fox News.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel