Data publicării:

Cerința care trebuie îndeplinită până la alegerile europarlamentare, solicitată de la Bruxelles. Augustin Zegrean: Nu aplică niciun prag

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Virgil Simonescu
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a vorbit despre reprezentarea minorităților în Parlament, dar și despre modificarea pragului electoral.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, ne-a vorbit despre reprezentarea minorităților în Parlament, dar și despre eșecul pe care l-ar avea clasa politică în cazul în care ar încerca să modifice pragul electoral.

”Minoritățile recunoscute, care nu au obținut un loc prin alegeri, li se dă un loc, pentru care stabilesc ei cine va intra în Parlament. De zeci de ani tot aceiași sunt, acum este Varujan Pambuccian. Minoritățile sunt organizate, au Organizația Minorităților Naționale, au adunare generală și acolo aleg reprezentantul”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru DC News, subliniind faptul că acest lucru este menționat în mod explicit în Constituția României.

”Organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condițiile legii electorale. Cetățenii unei minorități naționale pot fi reprezentați numai de o singură organizație”, potrivit art. 62 din Constituția României.

Legat de alegerile europarlamentare, unde României îi sunt alocate 33 de mandate, Augustin Zegrean a precizat că ”acolo sunt alte reguli”. Iar potrivit Legii alegerilor europarlamentare, la care a făcut referire fostul președinte al CCR, nu există nimic stipulat cu privire la minorități.

”Toate statele membre sunt obligate să utilizeze un sistem bazat pe principiul reprezentării proporționale. Pe lângă pragul voluntar pentru distribuirea mandatelor de până la 5% din voturile valabile exprimate la nivel național, Decizia (UE, Euratom) 2018/994 a Consiliului a stabilit un prag minim obligatoriu de 2% până la 5% pentru circumscripțiile cu mai mult de 35 de locuri (inclusiv statele membre cu o singură circumscripție). Această cerință trebuie îndeplinită până cel târziu înaintea alegerilor europene din 2024.

În prezent, următoarele state membre aplică praguri: Franța, Belgia, Lituania, Polonia, Slovacia, Cehia, România, Croația, Letonia și Ungaria (5%); Austria, Italia și Suedia (4%); Grecia (3%) și Cipru (1,8%). Celelalte state membre nu aplică niciun prag”, se arată în legea menționată.

Zegrean: Le este frică

Cât privește propunerea liberalilor de a ridica pragul electoral de la 5% la 7% pentru alegerile generale, Augustin Zegrean a punctat că deși la nivel declarativ se dorește, pentru ”a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală”, nu se va realiza acest lucru.

”Nu cred că vor face asta, pentru că i-ar afecta pe unguri (n.r. UDMR) și de unguri le este frică, pentru că sigur vor avea nevoie de ei după alegeri”, a spus Augustin Zegrean.

Citește și: Sistemul fermoar - lista PSD-PNL la europarlamentare 2024. Marea absență dintre candidați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel