Data publicării:

Cercetătorii spun că Soarele poate fi "conștient". Ce este panpsihism-ul

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

În vremuri în care misterul și complexitatea conștiinței umane au provocat mereu curiozitatea și dezbaterile filosofice, o teorie îndrăzneață a intrat în scenă: conștiința ca o forță omniprezentă, prezentă chiar și în cele mai neașteptate locuri. Iată ce spun cei care susțin că Soarele ar avea conștiință!

O teorie destul de controversată, cunoscută sub numele de panpsihism, se strecoară din nou în lumina reflectoarelor, oferind o perspectivă fascinantă asupra universului nostru și a tot ceea ce-l compune. În esență, panpsihismul sugerează că nu doar animalele sau oamenii au o formă de minte sau conștiință, ci că această proprietate există la nivelul întregii materii, scrie IFL Science.

Susținătorii acestei teorii afirmă că ideea de panpsihism nu este una nouă, ci că a călătorit prin timp, având rădăcini în istoria filosofiei timpurii. În timp ce o formă incipientă a acestei concepții poate fi găsită în gândirea filosofului italian Francesco Patrizi din secolul al XVI-lea, o versiune mai bine definită a panpsihismului a început să prindă contur în ultimele câteva sute de ani.

Conceptul captivant al panpsihismului a atras atenția unor minți luminate ale gândirii filosofice, suscitând discuții aprinse și analize profunde. Cu toate acestea, în ciuda popularității pe care a cunoscut-o în secolul al XIX-lea, când a câștigat un anumit grad de credibilitate, panpsihismul a fost împins într-un con de umbră în anii 1920, mai ales datorită criticilor venite din partea Cercului de la Viena, un grup de gânditori și filosofi care au respins vehement această teorie în epoca lor.

Ce cred adepții panpsihismului

În 2004, neurologul Giulio Tononi a adus în discuție teoria informației integrate a conștiinței, sugerând că aceasta este o entitate ce se regăsește în mod universal. Această idee a renașterii panpsihismului a prins contur rapid, cu neurologul Christof Koch afirmând în 2014 că grupurile de particule elementare ar putea deține, într-un fel, o formă de conștiință.

Dezbaterea a fost adâncită în 2021 de biologul Rupert Sheldrake, care a ridicat întrebarea: ar putea chiar și Soarele să fie conștient? Chiar dacă această ipoteză nu este susținută de dovezi concrete, ridică perspective interesante asupra naturii complexe a acestui sistem cosmic esențial.

Deși ideea că Soarele însuși ar putea fi conștient poate părea desprinsă din paginile unei opere science-fiction, acest concept îmbogățește și mai mult vastul tablou al universului, adăugând o notă captivantă de speculație și mister în explorarea misterelor cosmosului. Cercetările în această zonă continuă iar până la sfârșitul anului se anunță și unele dovezi, spun savanții care cred că această teorie poate fi probată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel