Cercetătorii ruși studiază viruși preistorici care au ieșit din permafrostul dezghețat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cercetătorii ruși studiază viruși preistorici care au ieșit din permafrostul dezghețat  /  Sursă foto: Pixbay
Cercetătorii ruși studiază viruși preistorici care au ieșit din permafrostul dezghețat / Sursă foto: Pixbay
Oamenii de știință ruși experimentează viruși preistorici care au ieșit din permafrostul siberian.

Marți, laboratorul de stat Vektor a anunțat că lansează cercetări asupra virusurilor preistorice prin analiza rămășițelor animalelor recuperate din permafrost topit. Laboratorul din Siberia a declarat că scopul proiectului a fost identificarea paleovirusurilor și efectuarea de cercetări avansate în evoluția acestora.

Cercetarea, în colaborare cu Universitatea din Yakutsk, a început cu analiza țesuturilor extrase dintr-un cal preistoric despre care se crede că are cel puțin 4.500 de ani. Laboratorul Vektor a informat că rămășițele au fost descoperite în 2009 în Yakutia, o vastă regiune siberiană unde sunt descoperite în mod regulat rămășițe de animale paleolitice, inclusiv mamuți.

Vektor, unul dintre cele două locuri unde e stocat virusul variolei

Maxim Cheprasov, șeful laboratorului Muzeului Mamut de la Universitatea Yakutsk, a declarat într-un comunicat de presă că animalele recuperate au făcut deja obiectul unor studii bacteriene și a adăugat: „Realizăm pentru prima dată studii asupra paleovirusurilor”.

Fost centru pentru dezvoltarea armelor biologice în epoca sovietică, laboratorul Vektor din regiunea Novosibirsk din Siberia este una dintre cele două facilități din lume care stochează virusul variolei. Oamenii de știință spun că Arctica se încălzește de două ori mai repede decât media globală, punând în pericol viața sălbatică locală și eliberând carbon stocat în permafrostul care se topește, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel