Data publicării:

Cercetătorii, îngrijorați de "Omicronul invizibil", o sub-varianta mai transmisibilă

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
COVID-19: Germania a depășit VÂRFUL valului OMICRON / Foto: Pixabay
COVID-19: Germania a depășit VÂRFUL valului OMICRON / Foto: Pixabay

"Omicronul invizibil" provoacă îngrijorare în rândul cercetătorilor.

În timp ce guvernele din Europa și-au exprimat intențiile de a reduce restricțiile legate de COVID-19, o sub-variantă a Omicron stârnește îngrijorare în rândul comunității științifice. BA.2, care este denumită și „Omicron invizibil”, pare să câștige teren în anumite părți ale lumii, inclusiv în Danemarca și Marea Britanie, scrie Euronews.

Cercetătorii spun că această sub-variantă este o tulpină mai transmisibilă de coronavirus și se răspândește în mod activ în comunitate. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a desemnat vineri BA.2 drept variantă aflată în anchetă, subliniind în același timp că ratele actuale ale cazurilor sunt foarte scăzute. Agenția a anunțat că va efectua analize suplimentare în perioada următoare.

Unde este răspândită această sub-variantă a Omicron

Omicron, care este denumit și B.1.1.529, are trei sub-tulpini principale, BA.1, BA.2 și BA.3, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Până acum, BA.1 a fost cea care a dominat, OMS estimând că reprezintă o mare majoritate a tuturor cazurilor Omicron. Cu toate acestea, în unele locuri, BA.2 a început să se răspândească mai repede. În Danemarca, acum reprezintă aproape jumătate din toate cazurile Omicron. Alte țări, precum Regatul Unit, Norvegia și Suedia se confruntă, de asemenea, cu o creștere a cazurilor de BA.2, deși nu în aceeași măsură.

„Analiza inițială nu arată diferențe în ceea ce privește spitalizările pentru BA.2 în comparație cu BA.1”, a anunțat Statens Serum Institut din Danemarca, un centru de cercetare a bolilor infecțioase administrat de guvern, într-o declarație de joi.

„Analele privind infecțiozitatea și eficiența vaccinului sunt în curs de desfășurare, inclusiv încercări de cultivare a BA.2 pentru a efectua studii de neutralizare a anticorpilor. Este de așteptat ca vaccinurile să aibă, de asemenea, un efect împotriva unei forme grave a bolii provocate de BA.2”, se menționează în același comunicat.

Deşi noua sub-variantă “nu schimbă datele problemei”, potrivit ministrului francez al Sănătăţii, Olivier Veran, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel