Cercetătorii au descoperit o modalitate inedită de comunicare cu pisicile. Ce trebuie să faci. De ce felinele simt atunci când ești trist
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Oamenii de știință au confirmat un nou mod de comunicare cu felinele.

Pisicile au o oarecare reputație pentru faptul că păstrează distanța și sunt mai retrase în comparație cu câinii. Dacă ai impresia că pisica ta nu te ascultă, poate că nu vorbești pe limba ei. Cercetările arată că, de fapt, nu este deloc dificil. Trebuie doar să-i le zâmbești mai mult, dar nu într-un mod uman, cu gura deschisă, ci în felul pisicii: îngustând ochii și clipind încet.

Într-un studiu publicat în 2020, oamenii de știință au observat interacțiuni pisică-om și au putut confirma că actul de a clipi încet le face pe pisici, inclusiv pe cele străine, să se apropie și să fie mai receptive la oameni.

„Fiind o persoană care a studiat comportamentul animal și este proprietar de pisică, este grozav să poți demonstra că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie atunci când rezultatele studiului au fost publicate.

„Este ceva pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiseră deja, așa că este incitant că am putut proba acest lucru”, a mai spus ea.

Dacă ați petrecut ceva timp în preajma pisicilor, probabil că le-ați văzut expresia facială, cu „ochii parțial închiși”, însoțită de clipirea lentă. Este similar cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc.

Dovezile anecdotice de la proprietarii de pisici au sugerat că oamenii pot copia această expresie pentru a le comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune. Deci, în cadrul studiului, o echipă de psihologi a proiectat două experimente pentru a determina dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet la oameni după ce aceștia au clipit încet la ele.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om”, a spus McComb.

De asemenea, pisicile rezonează cu trăsăturile de personalitate ale oamenilor cu care trăiesc, iar acest lucru poate fi legat de motivul pentru care felinele par să înțeleagă atunci când proprietarii lor sunt triști. De asemenea, își pot recunoaște numele, chiar dacă aleg uneori să facă pe ignorantele. Totuși, legăturile lor cu oamenii lor sunt surprinzător de profunde.

Este dificil de aflat de ce pisicile clipesc încet la oameni în acest fel. A fost interpretat ca un mijloc de a semnala intenții benigne, deoarece se crede că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca amenințătoare, conform Science Alert.

De ce le place pisicilor să se uite la televizor

Ce programe TV le atrag atenția micilor feline? De ce se pot uita ore în şir la un ecran cu imagini în mişcare? Ce e în mintea lor când urmăresc ceva la televizor sau pe telefon? Cercetătorii au răspunsurile. 

Traiul cu animalele de companie poate da naștere unor situații cu adevărat curioase, cum ar fi pisicile care se așază pe canapea pentru a se uita la televizor alături de oameni. Să fie vorba doar de presupunerea oamenilor că felinele se uită la imagini sau sunt pisicile cu adevărat atrase de acest mod de divertisment? Ei bine, la fel ca în multe alte situații, răspunsul la această întrebare pare să se afle undeva la mijloc. Dacă ești curios de fiecare dată când felina ta se întinde lângă tine și se uită la ecranul la care te uiți și tu, este timpul să descoperi cauzele din spatele acestui lucru (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel