Cercetătorii au clonat un supercomputer cu ajutorul tehnologiei cloud pentru a realiza un studiu despre boli cardiace
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie de la Kevin Ku:, Pexels
Fotografie de la Kevin Ku:, Pexels
Un cercetător de la Harvard a utilizat platforma Google Cloud pentru a clona un supercomputer în scopul realizării unui studiu despre boli cardiace, un demers inovator care ar putea fi repetat de alţi cercetători pentru a compensa deficitul de resurse puternice de calcul şi a obţine mai rapid rezultate, trasmite Reuters.

Studiul a simulat o terapie al cărei obiectiv este dizolvarea cheagurilor de sânge şi celulelor tumorale în sistemul circulator uman şi care necesită o putere computaţională uriaşă, realizată de un supercomputer, potrivit lui Petros Koumoutsakos, profesor la Harvard.

Marea problemă pe care am avut-o a fost realizarea unei simulări cu ajutorul unui supercomputer la scală mare, a spus Koumoutsakos adăugând că rafinarea sau optimizarea simulării a necesitat acces suplimentar la supercomputer. În Statele Unite, există doar câteva supercomputere capabile să execute miliarde de calcule pentru a simula cu precizie condiţiile studiului lui Koumoutsakos.

Numărul mic de maşinării capabile să realizeze cercetarea a creat blocaje în procesul ştiinţific, potrivit directorului platformei de cercetare Citadel Securities, Costas Bekas. Pentru a elimina blocajele, cercetători şi companii precum Citadel, care au nevoie de resurse uriaşe de calcul oferite doar de supercomputere, au început să apeleze la cloud-ul public.

Operaţiile de cloud computing nu sunt însă proiectate pentru a face faţă cererilor pe care le au cercetătorii. Sunt proiectate pentru milioane de operaţiuni de calcul individuale şi relativ de mici dimensiuni - cum ar fi video streaming, pagini web sau accesul la baze de date. Cloud-ul este construit de obicei pentru a oferi fiabilitate şi rezistenţă.

Oamenii îşi dau seama de potenţialul cloud-ului de a rezolva probleme şi de cel al ingineriei informatice pentru ştiinţă şi tehnică în a stimula productivitatea şi a ajunge la rezultate mai bune, perspective mai noi, mai rapid, a spus Bill Magro, specialist în inginerie informatică la Google Cloud.

Modificarea structurii cloud pentru a se comporta asemenea unui supercomputer necesită schimbări la nivel de software, reţea şi design fizic al hardware-ului, a spus Magro. Citadel a contribuit la sponsorizarea cercetării lui Koumoutsakos alături de Google, companie deţinută de Alphabet, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel