Data publicării:
Cercetătorii au aflat care este cauza sunetelor înfiorătoare care se aud pe Everest în timpul nopții. Muntele pare că prinde viață
Se pare că Muntele Everest produce zgomote înfiorătoare în timpul nopții, iar cercetătorii au aflat în sfârșit care este cauza acestor „gemete“ din Munții Himalaya.
Având o înălțime de 8.848 metri deasupra nivelului mării, Muntele Everest este cel mai înalt vârf al planetei. După ce peste 300 de oameni și-au pierdut viața până acum, escaladarea acestui munte a devenit tot mai descurajantă, dar se amplifică și mai mult atunci când sunt relatate povești despre sunetele pe care le produce în timpul nopții, asemănătoare unor „gemete“, conform IFL Science.
O serie exclusivă Netflix, Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake, detaliază consecințele cutremurului din Nepal din 2015, care a luat viața a aproape 9.000 de oameni. Dave Hahn, un ghid montan cu experiență, care a atins vârful Everest de 15 ori, a venit cu precizări interesante despre cel mai înalt munte al planetei.
Hanh vorbește despre zgomotele pe care le emite Everestuș: „Îi poți auzi gheața și stânca prăbușindu-se în diferite locuri”.
Până la publicarea unui studiu din 2018, nimeni nu știa de ce muntele părea să prindă viață noaptea și ce provoacă sunete atât de bruște și asurzitoare care se auzeau de la sute de kilometri distanță.
Ce au descoperit oamenii de știință
Din 2017, o echipă de cercetători din Nepal și Japonia a început să studieze activitatea seismică glaciară din Himalaya. În timpul expediției, echipa a montat o tabără pe suprafața unui ghețar și a studiat zgomotele ciudate care debutează la căderea nopții.
„Auzim acest boom puternic”, a spus glaciologul și autorul principal al studiului, Evgeny Podolskiy, într-o declarație la acea vreme. „Am observat că ghețarul nostru se crapă în timpul nopții”, a adăugat el.
După investigații suplimentare, rezultatele cercetării lor au concluzionat că zgomotele au fost cauzate de „fractura termică nocturnă”.
Aceasta descrie efectele pe care le au schimbările de temperatură asupra mișcărilor produse de ghețari. Acestea, la rândul lor, produc efecte.
Cercetătorii pot lucra îmbrăcați doar cu tricouri în timpul zilei, a spus Podolskiy, dar odată cu apusul soarelui, temperaturile încep să scadă la aproximativ -15°C.
Ghețarii sunt afectați de contracții termice extinse pe măsură ce suprafețele lor se răcesc. Acest lucru, la rândul său, provoacă fracturi pe suprafața acestora, care produc sunete puternice de crăpare care răsună în întreaga regiune montană.
Ghețarii subțiri au fost, de asemenea, observați a fi expuși unui risc mai mare de contracție termică, în timp ce ghețarii mai groși au suferit mai puțin stres termic.
Această cercetare ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum să monitorizeze comportamentul ghețarilor și să evalueze starea de deteriorare a gheții, ceea ce ar putea avea implicații asupra modului în care urmărim efectele schimbărilor climatice asupra acestor imense depozite de gheață. .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News