Data publicării:

Cercetările pentru medicamentul experimental împotriva Alzheimer au eșuat

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
alzheimers-association-logo1
alzheimers-association-logo1

Companiile Pfizer Inc și Johnson & Johnson nu ajung la un acord în privința viitoarelor cercetări asupra celui mai scontat medicament pentru Alzheimer, după ce studiu clinic a eșuat în a-i ajuta pe pacienți, informează Reuters.

Cele două companii au declarat că vor întrerupe toate studiile asupra medicamentului bapineuzumab administrat pe cale intravenoasă (Bapineuzumab IV), incluzând și alte studii în etapă finală pentru pacienții în stagii incipiente ale bolii. Medicamentul intravenos nu a reușit să îmbunătățească funcțiile cognitive la pacienții care nu au o varianție a genei ApoE4, dar studiul cu varianta subcutanată a medicamentului va continua cercetările, a anunțat purtătoarea de cuvânt a grupurilor Pfizer și Johnson & Johnson.

Cercetătorii consideră că oricare se va dovedi tratamentul util împotriva luptei cu boala Alzheimer, acesta va trebui administrat în faza incipientă sau chiar înainte de debutul bolii.

Directorul științific de la Asociația pentru Alzheimer, William Thies, a declarat că este nerăbdător să afle concluziile studiului: "Aceste cercetări sunt foarte importante pentru noi, pentru a învăța mai multe despre boala Alzheimer. Procesul descoperirii abia acum începe, pe măsură ce informațiile vor fi evaluate din toate perspectivele." Totodată, William Thies a menționat că pacienții cu DIAN (Alzheimer predominant moștenit) pot folosi bapineuzumab pentru a preveni boala. "Unul din principiile acestui domeniu este că trebuie să tratezi oamenii înainte de a deveni demenți" (demența reprezintă o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale), a adăugat Thies.

Este a doua oară în ultimele săptămâni când cercetări de asemenea anvergură eșuează. Dacă studiile ar fi avut un rezultat favorabil, bapineuzumab ar fi fost primul medicament care să lupte împotriva progresului bolii Alzheimer. Mulți cercetători se așteptau la acest rezultat în stagiile III sau IV, întrucât pacienții participanți la studiu prezentau simptome ale afecțiunii degenerativ-progresive.

Atenția oamenilor de știință se va îndrepta acum către solanezumab, un medicament similar, produs de Eli Lilly & Co, pentru care speranțele de reușită sunt încă rezervate, cel puțin până la anunțarea rezultatelor studiului, în decursul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel