Cercetare: Cancerul va putea fi detectat cu ajutorul unui simplu test de urină
Adesea, atunci când o tumoare se manifestă cu simptome, este deja prea târziu pentru a interveni. Prin urmare, doar un diagnostic precoce, prin teste de screening, poate crește șansele de recuperare și poate îmbunătăți prognosticul.
Un nou instrument care ar putea revoluționa diagnosticarea cancerului vine de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite. Cercetătorii au dezvoltat un test de urină ”do-it-yourself”, care se face ca un simplu test de sarcină prin luarea unei singure probe de urină, care poate detecta anumite tipuri de cancer.
Astfel nu mai trebuie să mergi la medic sau la spital pentru a fi supus unor proceduri costisitoare de scanare sau analize de sânge enervante.
Deși testul este aparent foarte simplu, tehnologia de bază este destul de sofisticată: se bazează pe senzori care detectează prezența unor enzime specifice legate de diferite tipuri de cancer.
Potrivit Today, această tehnologie, aflată încă într-o fază experimentală, ar putea fi folosită și pentru a distinge tipul de tumoră și a înțelege modul în care pacientul răspunde la tratament.
MIT nu este primul test de urină dezvoltat pentru diagnosticarea cancerului. În Italia de câteva luni este disponibil în practica clinică un alt test de urină care, însă, detectează doar cancerul de vezică urinară, printr-o proteină specifică numită ”MCM5”.
Testul face distincție între diferitele tipuri de cancer
Diferitele coduri de bare ADN sunt capabile să identifice tumora, dar și să facă distincția între diferitele tipuri de neoplasme și să înțeleagă dacă cancerul a metastazat (s-a răspândit în alte părți ale corpului).
Studiul, efectuat deocamdată doar la șoareci, a demonstrat că un panou de cinci coduri de bare ADN poate distinge cu exactitate cancerul pulmonar primar de cel rezultat din cancerul colorectal metastatic.
”Scopul nostru este să creăm semnături ale bolii și să vedem dacă putem folosi aceste panouri cu coduri de bare nu numai pentru a citi o boală, ci și pentru a o clasifica sau pentru a distinge diferite tipuri de cancer”, a concluzionat co-autorul cercetării, Liangliang Hao.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News